Αυστηρή προειδοποίηση από τον Σόιμπλε

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Σόιμπλε

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες βολές εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της Ελλάδας, αποδίδοντάς της ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προειδοποιώντας ξανά πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να οδηγηθούμε σε μεγάλες περιπέτειες.

«Αν η Ελλάδα δεν κάνει για άλλη μία φορά ό,τι έχει δεσμευθεί να κάνει, στο τέλος αυτό δεν θα δουλέψει», είπε, μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση στο Ζααρμπρούκεν της Γερμανίας.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού με τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν γεφυρώθηκε το κενό σε ό,τι αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που ζητάει η Γερμανία και το Eurogroup απ’ την Ελλάδα, με τον Δανό αξιωματούχο του Ταμείου να επιμένει ότι αυτά είναι ανέφικτα με τα υφιστάμενα μέτρα. Ετσι, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα, καλώντας την να πάρει επώδυνα μέτρα ώστε να μετριασθούν και οι απαιτήσεις του Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους.

Βολές κατά ΕΚΤ

Ο Γερμανός υπουργός συνέδεσε, εξάλλου, το ελληνικό πρόβλημα με την έλλειψη κοινής οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και εξαπέλυσε επί τη ευκαιρία και μια βολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η ΕΚΤ», είπε, «ευθύνεται στην πραγματικότητα για τα προβλήματά μας, ή μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και τα κράτη-μέλη –και η ΕΚΤ δεν κουράζεται να το λέει αυτό– δεν κάνουν αυτά που έχουν δεσμευθεί να κάνουν».

Τα σχόλια Σόιμπλε ήταν και μια έμμεση απάντηση στις πληροφορίες που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα Handelsblatt, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε σε επιστολή του προς την Αγκελα Μέρκελ να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα και να τεθεί ως μοναδικός στόχος η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, αρνήθηκε να σχολιάσει χθες το δημοσίευμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στο σύνολό της να διασφαλίσει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή