Δεν αρκεί μόνο η απαλλαγή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βιβλίο της «Αρχαίοι Ελληνες» (εκδ. Διόπτρα), η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Edith Hall, αναφέρεται σε χαρακτηριστικές ιδιότητες των Ελλήνων. Αναφέρει την ποντοπορία, την καχυποψία απέναντι στην εξουσία, τον σεβασμό στην ατομικότητα, την έρευνα. Προσθέτει ακόμη την ευφυΐα, την ανταγωνιστικότητα, τον θαυμασμό της αριστείας, την ευφράδεια και την αγάπη στις απολαύσεις. Αν επιχειρήσει κανείς την αναγωγή στο σήμερα, θα ξεχώριζε τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, για την ευφράδειά του. Το «α πάαινε από εδώ», που είπε σε διαμαρτυρόμενο πολίτη στη Σάμο, καταγράφεται ως ένα ακόμη μνημείο πολιτικού πολιτισμού. Πόσο μακριά από αυτό που ζητάει ο μέσος Ελληνας;

Η χυδαιότητα πολλών πολιτικών δεν είναι κάτι νέο, ούτε περιορίζεται στον θίασο που κυβερνά. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος του δομικού του DNA. Γι’ αυτό και η αγοραία συμπεριφορά πολλών εκλεκτών της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό πρώτο, είναι αβίαστη και φυσική. Και όσο αναβλύζει τόσο μεγαλύτερη αποστροφή γεννά, γιατί αντίθετα από όσα πιστεύουν οι κυβερνώντες για τον ελληνικό «λαό», θαυμασμός για την αριστεία εξακολουθεί και υπάρχει. Οπως και σεβασμός στην ατομικότητα. Ο Ελληνας δεν γκρουπάρεται εύκολα. Θα ακολουθήσει για λίγο, μετά είτε θα βαρεθεί είτε θα ενθουσιαστεί με κάτι άλλο. Και επιπλέον, όπως επισημαίνει και η Edith Hall για τις ιδιότητες των αρχαίων Ελλήνων, και ο σύγχρονος Ελληνας παραμένει ιδιαίτερα καχύποπτος με την εξουσία. Την εξουσία θα τη δοξάσει και θα την ανεχτεί για λίγο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πόση ρηχή είναι η αποδοχή της στο πεζοδρόμιο της καθημερινότητας. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι –μόνο– να απαλλαγεί κανείς από την καταστροφική κυβέρνηση, όσο και αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Ζητούμενο είναι να περάσει ως κυρίαρχη η άποψη ότι για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα χρειάζεται χώρος για ελεύθερη δημιουργικότητα, κίνητρα, σκληρό ανταγωνισμό, μεγέθυνση πλούτου. Οσο αυτό δεν γίνεται εθνικό αίτημα, και να φύγει αυτή η κυβέρνηση, θα ζήσουμε μόνο μια αναλαμπή ενθουσιασμού. Οσο όμως υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να θέλουμε, δεν μπορούμε. Οταν έρθει όμως η επόμενη μέρα, πρέπει το πρόταγμα να είναι η σκληρή εργασία και ο ανταγωνισμός. Και η απενοχοποίηση του κέρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή