Σε τρία πεδία τα τουρκικά «αντίποινα» για τους οκτώ

Σε τρία πεδία τα τουρκικά «αντίποινα» για τους οκτώ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και σήμερα, από την Αγκυρα επιμένουν: Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο για να εκφράσει την συμπαράσταση προς την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία σημαντική υπόσχεση στην τουρκική πλευρά. Σύμφωνα πάντα με την Αγκυρα, ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο 15-20 ημερών για τη «διευθέτηση» του ζητήματος των οκτώ στρατιωτικών που βρήκαν καταφύγιο στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού.

«Οχι μόνο δεν κράτησε την υπόσχεση, αλλά ταυτοχρόνως μας παραπλάνησε και δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Αυτό υπογραμμίζει, τώρα, στην «Κ» καλά ενημερωμένη πηγή από τον κύκλο του νέου προεδρικού μεγάρου, η οποία στη συνέχεια της σύντομης τοποθέτησής της μοιράζεται την εξής εντύπωση: «Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δεν κατανοεί το μέγεθος του λάθους της. Ακόμη και σήμερα επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Δεν κατανοεί το κύμα δυσαρέσκειας και πικρίας που δημιούργησε στην Αγκυρα σε μια περίοδο που υπήρχαν ελπίδες για λύση του Κυπριακού και πρόοδο στα ελληνοτουρκικά».

Οι πηγές της «Κ» στην Αγκυρα θεωρούν ότι η νέα περίοδος στα ελληνοτουρκικά θα χαρακτηριστεί από μεγάλη ένταση μέχρι τη στιγμή που «η Αθήνα θα κατανοήσει τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης και θα επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στη χώρα τους». Με άλλα λόγια, η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την επίτευξη του απώτερου στόχου της, δηλαδή την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία. Γι’ αυτό τον λόγο η τουρκική πλευρά εστιάζει σε τρία πεδία «αντιποίνων».

1. Το Αιγαίο

Στην Αγκυρα, η νέα εστία έντασης στο Αιγαίο, η οποία έχει ως επίκεντρο τα Ιμια, εκλαμβάνεται ως κομμάτι των εξελίξεων στο «παζλ» της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικών. Από τη σκοπιά της Αγκυρας, φέρνοντας εκ νέου στο Αιγαίο το «hard power» της, υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι δεν έχει την πολυτέλεια να πραγματοποιήσει βήματα στα ελληνοτουρκικά, τα οποία δεν βρίσκουν σύμφωνη την τουρκική πλευρά.

Σε αυτό το πεδίο, η Αγκυρα επισημαίνει ότι οι τελευταίες κινήσεις στο Αιγαίο δεν είναι μια απλή «μπλόφα». Επίσης, ζητάει από την Αθήνα να αναλογιστεί το κόστος κάποιων απρόβλεπτων και ανεπιθύμητων εξελίξεων στο Αιγαίο. Σχετική προειδοποίηση της Τουρκίας εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας στην Αθήνα μέσω του τουρκικού Τύπου.

2. Το μεταναστευτικό

Το δεύτερο πεδίο των Τούρκων είναι το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Αγκυρα, από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8», απειλεί την Αθήνα ότι επίκειται η απόσυρση της συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο προσφυγικό ζήτημα από τη σκοπιά της Αγκυρας. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν προσεγγίζει με ειλικρίνεια την Τουρκία στο συγκεκριμένο πεδίο. Γι’ αυτό τον λόγο, στην Αγκυρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα στο προσφυγικό ζήτημα ενδέχεται να δούμε εξελίξεις στο Αιγαίο.

3. Η οικονομία

Τέλος, μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ρητορικής, σταδιακά η Αγκυρα ενδέχεται να λάβει πρωτοβουλίες σε θέματα που αφορούν και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις – συνδιαλλαγές. Επίσης, στην τουρκική πρωτεύουσα υπάρχουν κύκλοι που προβάλλουν την άποψη πως η Αγκυρα καλείται στη νέα περίοδο να «απαντήσει» στην Ελλάδα με δικά της βήματα στο πεδίο του τουρισμού.

Τέλος, η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να αναθεωρήσει τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας σε διάφορα πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή