Το 24ωρο του προέδρου και οι συσκέψεις στο σκοτάδι

Το 24ωρο του προέδρου και οι συσκέψεις στο σκοτάδι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να θέτει την ατζέντα κάθε μέρας νωρίς το πρωί, αλλά η πραγματική ιστορία της προεδρίας του γράφεται κυρίως τη νύχτα.

Συνεργάτες του συσκέπτονται στα σκοτεινά, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τα βγάλουν πέρα με τους διακόπτες της αίθουσας συνεδριάσεων. Επισκέπτες που έχουν ολοκληρώσει τις συναντήσεις τους περιπλανώνται, δοκιμάζοντας το ένα πόμολο ύστερα από το άλλο, μέχρι να βρουν εκείνο που οδηγεί στην έξοδο. Στη σκοτεινή σχεδόν άδεια Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου σε θέματα πολιτικής στρατηγικής, ο προκλητικός Στίβεν Μπάνον, τελειώνει μια εργάσιμη ημέρα 16 ωρών καθορίζοντας τα καινούργια μέτωπα της επίθεσης.

Γύρω στις 6.30 μ.μ., ή και αργότερα, ο κ. Τραμπ αποσύρεται στον επάνω όροφο για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του και να ασχοληθεί με το Twitter. Με τη σύζυγό του Μελάνια και τον μικρό του γιο Μπάρον στη Νέα Υόρκη, είναι κατά κανόνα μόνος του, απολαμβάνοντας ενίοτε την προστατευτική παρουσία του παλιού του φίλου και σωματοφύλακα, Κιθ Σίλερ. Οταν δεν παρακολουθεί τηλεόραση φορώντας το μπουρνούζι του, ο κ. Τραμπ συνομιλεί τηλεφωνικά με συμβούλους και συνεργάτες του ή κάνει βόλτες, εξερευνώντας το καινούργιο του σπίτι.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της προεδρίας του, ο κ. Τραμπ προκάλεσε αλυσιδωτές δονήσεις στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, με σειρά αμφιλεγόμενων διαταγμάτων. «Κάνουμε μεγάλες αλλαγές και τις κάνουμε γρήγορα. Δεν ήρθαμε εδώ για μικρά πράγματα», δηλώνει ο κ. Μπάνον σχετικά με την αναταραχή που προκάλεσαν οι πρώτες αποφάσεις του πολιτικού του προϊσταμένου. Ωστόσο, φίλοι και αντίπαλοι διαπιστώνουν ότι η ταχύτητα δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία.

Αναθεώρηση τακτικής

Το χάος που ακολούθησε το αντιμεταναστευτικό προεδρικό διάταγμα και τα χωρίς προηγούμενο, για νεοεκλεγέντα πρόεδρο, χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας υποχρεώνουν τον κ. Τραμπ και τους λιγοστούς έμπιστους συμβούλους του να αναθεωρήσουν την τακτική τους. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο πρόεδρος εμφανίζεται απογοητευμένος από τη μέχρι στιγμής αποτυχία των επιτελών του να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αντιδράσεις στις επιλογές του.

Κλεισμένος στον Λευκό Οίκο, μακριά από τους οπαδούς του που του προσφέρουν ενθάρρυνση και επιβεβαίωση, ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει τη μεγάλη καθημερινή πίεση των καθηκόντων του. Για να αποκτήσει μιαν αίσθηση του τι συμβαίνει εκεί έξω, παρακολουθεί, πρωί-βράδυ, καλωδιακά τηλεοπτικά κανάλια – ίσως σε υπερβολικό βαθμό, σύμφωνα με βοηθούς του.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δραπέτευσε, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην εξοχική του έπαυλη, στη Φλόριντα. Μαζί του βρίσκονταν ο κ. Μπάνον και ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, δύο ανταγωνιστικοί πόλοι στο στενό περιβάλλον του. Εκπρόσωπος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου και πολύ μετριοπαθέστερος του Μπάνον, ο Πρίμπους είπε στον πρόεδρο ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του Λευκού Οίκου πρέπει να επανεξεταστεί, ύστερα από τα αλλεπάλληλα στραβοπατήματα. Υπό αυστηρότερο έλεγχο θα τεθεί στο εξής και ο προεδρικός σύμβουλος Στίβεν Μίλερ, ο οποίος χρεώθηκε τη χαώδη διαχείριση του διατάγματος για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή