Συνομιλιών συνέχεια για το Κυπριακό

Συνομιλιών συνέχεια για το Κυπριακό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με σκοπό την προώθηση των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οπότε αναμένεται η επόμενη διεθνής διάσκεψη της Γενεύης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Ε.Ε. Η Λευκωσία, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τους ομολόγους του στην Ευρώπη, ανησυχεί για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών και της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε., καθώς πιθανή ικανοποίηση μιας τέτοιας τουρκικής προϋπόθεσης θα οδηγούσε και σε δημογραφική αλλοίωση του πιθανώς ενοποιημένου κράτους της Κύπρου στο μέλλον. Eπ’ αυτού έγινε χθες εκτενής σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις (Ν. Χριστοδουλίδης, Α. Μαυραγάνης κ.ά.). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι θα είναι θετικό να υπάρξει σημαντική πρόοδος έως τα τέλη Μαρτίου, αν και δεν θεωρείται προϋπόθεση.

Ο κ. Ακιντζί, χθες, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί λύση η οποία δεν θα περιέχει εγγυήσεις και κάποια στρατιωτική παρουσία στο νησί. «Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν γίνεται να αλλάξουν ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά», είπε στην «Τζουμχουριέτ» ο κ. Ακιντζί. Τόνισε ότι στη συμφωνία του 1960 προβλέπονται 650 Τούρκοι και 950 Ελληνες στρατιώτες, ωστόσο προσέθεσε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει. Ο κ. Αναστασιάδης, έκανε χθες δεκτό στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Στανισλάβ Οσάτι, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στο ανακοινωθέν της προεδρίας τονίζονται οι «άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και γίνεται λόγος για θετική συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας «στις προσπάθειες επίτευξης λύσης χωρίς την ύπαρξη των όποιων αναχρονιστικών εγγυήσεων». Να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα στον διεθνή Τύπο αφήνονταν αιχμές για τον ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, εντυπώσεις που –όπως φαίνεται– η Λευκωσία έσπευσε ταχέως να διασκεδάσει, μέσω αυτής της σαφούς συμβολισμού διπλωματικής κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT