Ομάδα εργασίας για τα «μπλοκάκια» εξετάζει η κυβέρνηση

Ομάδα εργασίας για τα «μπλοκάκια» εξετάζει η κυβέρνηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ομάδας εργασίας που θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της ασφάλισης των εργαζομένων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών άφησε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθάριζε ότι οι εισφορές Ιανουαρίου –και πιθανότατα Φεβρουαρίου– πρέπει να πληρωθούν με βάση το εισόδημα του 2015, καθώς, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», το δικαίωμα πληρωμής εισφορών στο ύψος που πληρώνουν οι μισθωτοί, ήτοι 9,22% για κύρια ασφάλιση και υγεία, ξεκινάει είτε με την κατάθεση της σχετικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον εργοδότη, είτε μετά την καταγγελία για το αντίθετο από τον εργαζόμενο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητάει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών η κ. Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έχουν γίνει αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Υποστήριξε ότι από τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί προκύπτει ότι 80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ θα πληρώσουν λιγότερα και παραδέχθηκε ότι δεν έχουν ακόμη σταλεί ειδοποιητήρια για τους ασφαλισμένους στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), με αποτέλεσμα χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί να μη γνωρίζουν ακόμη τι θα πληρώσουν. Σύμφωνα με την υπουργό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι οι εισφορές Ιανουαρίου θα πληρωθούν με βάση τα ποσά που ήδη έχουν υπολογιστεί και βασίζονται στο εισόδημα του 2015. Η νέα ρύθμιση στην οποία προχώρησε το υπουργείο υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων, εκτός από το γεγονός ότι δεν λύνει το πρόβλημα, δεν ισχύει παρά μόνον εάν υπάρξει δήλωση ΑΠΔ από τον εργοδότη ή καταγγελία από τον εργαζόμενο. Αλλωστε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά, μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, την υποβολή ΑΠΔ για τη μισθοδοσία Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή