Αντικρουόμενες εκτιμήσεις στον διεθνή τύπο για τη συνάντηση των Βρυξελλών

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις στον διεθνή τύπο για τη συνάντηση των Βρυξελλών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένος εμφανίζεται ο διεθνής τύπος για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους θεσμούς.

Για σημαντική πρόοδο στην γεφύρωση των διαφορών Ελλάδας – δανειστών κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, μετά και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, με τους πιστωτές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Χαρακτηρίζει ακόμα τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται από την Αθήνα ως «δόλωμα» για το ΔΝΤ  και εκτιμά ότι τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε περικοπές συντάξεων.

Την ίδια αισιοδοξία για σύγκλιση Ευρωπαιων και ΔΝΤ συμμερίζεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών .

Από την άλλη πλευρά, για αποτυχία θετικών εξελίξεων στις συζητήσεις των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο οι Wall Street Journal,  σε μια Ευρώπη μάλιστα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.

Όπως αναφέρουν οι WSJ, η συνάντηση των Βρυξελλών είναι μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα πριν τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, τις προεδρικές στη Γαλλία και φυσικά, τις γερμανικές εκλογές.

Σχολιάζουν τέλος, πως η Αθήνα βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και την εμμονή της Γερμανίας να αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το Βερολίνο επιθυμεί οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε γραπτή του δήλωση είπε πως «σημειώθηκε ουσιώδης πρόοδος και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

«Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι στο επόμενο Eurogroup θα γίνει απλώς μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς δεν αναφέρθηκε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή