Κεντροαριστερά, με ζυμώσεις σε πολλά ταμπλό

Κεντροαριστερά, με ζυμώσεις σε πολλά ταμπλό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από άλλα κόμματα και, κυρίως, «επαναπατρισμός» στη βάση, που είναι εμφανής από την αυξημένη προσέλευση στις ανά την Ελλάδα εκδηλώσεις, είναι το τρίπτυχο που κάνει τη Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξεί ότι η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει εισέλθει σε θετική οδό και η δυναμική αυτή μπορεί να ενισχυθεί από την πολιτική συγκυρία.

Οι συζητήσεις και επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές συνεχίζονται και από το επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά εκφράζουν αισιοδοξία ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα διευρυνθεί σχετικά σύντομα. Η κινητικότητα αυτή θεωρείται ότι λειτουργεί και ως μήνυμα στην εκλογική βάση ότι η Συμπαράταξη παγιώνεται ως ο πολιτικός φορέας ανασυγκρότησης του χώρου. Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις με τον Κώστα Μπαργιώτα, τον βουλευτή Λάρισας που αποχώρησε μέσα στην εβδομάδα από την Κ.Ο. του Ποταμιού. Η μετακίνησή του στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρείται ζήτημα ακόμα και λίγων ημερών. Παράλληλα, ανοικτή γραμμή υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την Κατερίνα Μάρκου και τον Χάρη Θεοχάρη, που επίσης ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι, αλλά και τον Γιώργο Καρρά που αυτονομήθηκε από την Ενωση Κεντρώων, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα να φύγουν και άλλοι βουλευτές από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αρχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς συνεδρίου, το οποίο τοποθετείται τον Ιούνιο, με στόχο τη μεγαλύτερη «ομογενοποίηση» των πολιτικών θέσεων, καθώς δεν γίνεται συζήτηση για ενιαίο φορέα, αλλά για συνέχεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως πολυκομματικού σχήματος, θέμα που συζήτησαν την Παρασκευή οι επικεφαλής των τεσσάρων σχημάτων της ΔΗΣΥ.

Το Ποτάμι και οι τρεις

Την ίδια ώρα έναν πιο επίσημο και πιο εντατικό διάλογο με την πρωτοβουλία των τριών (Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, και Γ. Φλωρίδη) φέρεται αποφασισμένος να αρχίσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του την Παρασκευή, απηχώντας βέβαια και την αγωνία των περισσότερων στελεχών και βουλευτών του που εδώ και καιρό αναμένουν από τον κ. Θεοδωράκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναστρέψει τη δημοσκοπική κάμψη του Ποταμιού.

Την ανάγκη αυτή την αναγνωρίζει βέβαια και ο ίδιος, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ένα ευρύτερο σχήμα που θα περιλαμβάνει νέες δυνάμεις είναι όρος πολιτικής επιβίωσης και δεν είναι τυχαίο ότι έχει αρχίσει ξανά συζητήσεις και με κινήσεις πολιτών, πέραν της πολυσυζητημένης σύμπραξης με τους τρεις.

Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη δηλώνουν αισιόδοξοι παρά τις δημοσκοπήσεις που μοιάζουν να ενισχύουν τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι «μετά τη συνεργασία της κ. Γεννηματά με τον κ. Παπανδρέου είναι θέμα χρόνου να αναδειχθούν οι σοβαρές πολιτικές αντιφάσεις που υπάρχουν στη ΔΗΣΥ και κυρίως η αμφισημία της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον», όπως λένε, «όταν η Φώφη πατά σε δύο βάρκες, καθώς ο μεν Παπανδρέου δεν αποκλείει μια μελλοντική συνεργασία με τον Τσίπρα τη στιγμή που ο Βενιζέλος θεωρεί πολιτικά αδιανόητη τέτοια προοπτική».

Με άλλα λόγια στο Ποτάμι όχι μόνο πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα θα αναδειχθούν τα πολιτικά ήξεις αφήξεις της ΔΗΣΥ, αλλά προβλέπουν ακόμη και σοβαρά ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζοντας την έξοδο του κ. Βενιζέλου. Και ενόψει αυτής της προοπτικής ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι η δική του ξεκάθαρη θέση έναντι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που διαρκώς καταγγέλλει ως καταστροφική για τη χώρα, θα επιβραβευθεί στο τέλος από τους ψηφοφόρους.

Η στάση αυτή άλλωστε προβάλλεται από τον ίδιο και ως η συγκολλητική ουσία με την πρωτοβουλία των τριών που επίσης δεν βρίσκουν κανένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μένει ωστόσο να φανεί το πώς (ή και το αν) θα βρεθεί τελικά μια φόρμουλα σύμπραξης με τους τρεις, καθώς εκείνοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο κόμμα, ενώ ο κ. Θεοδωράκης δεν φέρεται πρόθυμος να διαλύσει το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή