ΔΕΗ: Αποπληρωμές οφειλών κατά προτεραιότητα

ΔΕΗ: Αποπληρωμές οφειλών κατά προτεραιότητα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λεπτές ισορροπίες και προτεραιότητες μεταξύ των οφειλετών της επιχειρεί η ΔΕΗ να διαχειριστεί το κρίσιμο θέμα της ρευστότητάς της. «Μας εγκαλούν για καθυστερήσεις πληρωμών στους φωτοβολταϊκούς, αλλά έχουμε να αποπληρώσουμε ένα ομόλογο τον Φεβρουάριο (100 εκατ. ευρώ) και άλλο ένα τον Απρίλιο (300 εκατ. ευρώ), τα οποία αν δεν πληρωθούν, θα χρεοκοπήσουν η εταιρεία και η χώρα. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες», είπε ο κ. Παναγιωτάκης (φωτ.) σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παραδέχθηκε και τις καθυστερήσεις πληρωμής της ΔΕΗ προς στους συνεργαζόμενους εργολάβους και προμηθευτές, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας της επιχείρησης. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι συστημικές τράπεζες θα εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτικό των 200 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και ότι η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα προπληρώσει την ετήσια κατανάλωση του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας με περίπου 100 εκατ. ευρώ τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Πρόστιμα 154.000 ευρώ σε 6 αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (E.K.) για ανοικτές πωλήσεις (short selling) στη μετοχή της Eurobank. Πρόκειται για τα τελευταία πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Κ., στο πλαίσιο έρευνας που συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια και αφορούσε την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2014, όταν είχαν γίνει ανοικτές πωλήσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Απομένουν λιγότεροι από 30 κωδικοί – οι κωδικοί που είχαν εντοπιστεί για παράνομες συναλλαγές ξεπερνούσαν τους 150. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει βρει και τον τρόπο για να πληρωθούν τα πρόστιμα από τα ξένα funds, καθώς μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον, λόγω του ότι δεν διέθεταν ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Στην Grivalia ακίνητα της «Μαρινόπουλος»

Στην Grivalia Properties κατέληξαν 16 εμπορικά ακίνητα, μισθωμένα από τη «Μαρινόπουλος», τα οποία ανήκαν στην εταιρεία «Ζήνων Ακίνητα», που τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση, και βγήκαν σε πλειστηριασμό την περασμένη Παρασκευή. Τα ακίνητα είναι συνολικής επιφάνειας 18.477 τ.μ. και πρόκειται για 15 σούπερ μάρκετ και ένα οικόπεδο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά καταστήματα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, από ένα σε Ρέθυμνο, Βέροια, Ξάνθη, Ρόδο και Τρίκαλα και, τέλος, ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο στο Αγρίνιο. Η συναλλαγή αφορά το 100% των ακινήτων, με εξαίρεση ένα ακίνητο στο Κολωνάκι (ιδιοκτησία 50% εξ αδιαιρέτου) και ένα στο Αιγάλεω (ιδιοκτησία 43,75% εξ αδιαιρέτου).

4η στην Ευρώπη η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η Αθήνα κατατάχθηκε σε υψηλή θέση στον διαγωνισμό του δικτύου European Best Destination για την ανάδειξη των κορυφαίων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών. Ειδικότερα, η Αθήνα για το 2017 κατέλαβε την 4η θέση στη σχετική λίστα, ενώ το 2016 είχε καταλάβει τη 2η θέση και το 2015 την 3η θέση. Κορυφαίος προορισμός για φέτος αναδείχθηκε η πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας. Το ευρωπαϊκό δίκτυο αποτελείται από 355 μέλη-γραφεία και προωθεί τους προορισμούς σε περισσότερους από 3 εκατ. ταξιδιώτες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Μετά τη διαπραγμάτευση ο ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος

Η τελευταία δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων για το 2016 καταβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Κανονικά, οι υπηρεσίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Μάλιστα θα έπρεπε να έχουν βρει τον αλγόριθμο ώστε να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (είχε ανασταλεί η φορολόγησή τους για ένα έτος). Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν γίνεται τίποτα. Και αυτό, διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο για το εάν θα επιβληθεί φέτος ο φόρος στα αγροτεμάχια όσο και για το ύψος των χρημάτων που θέλει να εισπραχθούν από αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ενώ οι ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν αν θα κοπούν οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τα αγροτεμάχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή