Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.: Βρήκαν γραφεία για τους νέους υπαλλήλους

Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.: Βρήκαν γραφεία για τους νέους υπαλλήλους

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οδό Φαβιέρου 28, σήμερα, θα έχει ασυνήθιστη κίνηση. Περισσότεροι από 200 τυχεροί θα πιάσουν δουλειά, εξ ου και τα χαμόγελα θα περισσεύουν. Υπό άλλες συνθήκες –αν, ας πούμε, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προσλαμβάνονταν από μια νέα ιδιωτική εταιρεία– θα περίσσευαν και τα δικά μας χαμόγελα. Ελα, όμως, που όσα θα διαβάσετε θα σας εξοργίσουν! Οι εν λόγω υπάλληλοι –213 τον αριθμό– δεν θα πιάσουν δουλειά σε καμία ιδιωτική εταιρεία. Προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση σε έναν δημόσιο οργανισμό και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται. Εξ ου και η πρόσληψή τους «πέρασε νύχτα» με μια άσχετη τροπολογία (4439/2016). Την οποία, σημειώστε, δεν ψήφισαν μόνον οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με την Ενωση Κεντρώων (η Ν.Δ. και το Ποτάμι είπαν «όχι», ενώ η Χ.Α. ψήφισε «παρών»).

Το σκάνδαλο είχε αναδείξει η «Κ» τον Δεκέμβριο και αφορά τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ). Η ΚΤΥΠ είναι πια ο μόνος κατασκευαστικός οργανισμός του Δημοσίου, καθώς ήδη από το 2ο μνημόνιο η τρόικα υποχρέωσε τη χώρα μας για ευνόητους λόγους να ενοποιήσει τις τρεις παρεμφερείς εταιρείες που είχε, ΟΣΚ (σχολεία), ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία), Θέμις Κατασκευαστική (φυλακές, δικαστικά μέγαρα). Κάτι που έγινε το 2013 και έκτοτε στην ΚΤΥΠ δουλεύουν περί τα 330 άτομα, αριθμός που υπογραμμίζεται ότι είναι υπερβολικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια ελλείψει σοβαρής οικοδομικής δραστηριότητας, η εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί με 80-100 ανθρώπους.

Αυτό, άλλωστε, ανέδειξε η «Κ». Τον παραλογισμό σε μια εταιρεία 330 ατόμων που όλοι παραδέχονται ότι υπολειτουργεί, η κυβέρνηση να επαναπροσλαμβάνει επιπλέον 213 άτομα, επειδή απλώς είχαν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν. Το δε εξοργιστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη στις εν λόγω προσλήψεις, παρά το γεγονός ότι τις είχε απορρίψει αμετάκλητα ακόμη και ο Αρειος Πάγος, κρίνοντας ότι οι 213 υπάλληλοι δεν καλύπτουν στην ΚΤΥΠ πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σημειωτέον δε ότι το τρικ που βρήκε η κυβέρνηση για να τους επαναπροσλάβει ήταν να γράψει στην τροπολογία ότι οι 213 προσλαμβάνονται «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης απόφασης» (δηλαδή του Αρείου Πάγου) και μάλιστα σε «προσωποπαγείς θέσεις που θα συσταθούν στην ΚΤΥΠ» προσφέροντας έτσι στους 213 καθεστώς μονίμου υπαλλήλου!

Οταν η υπόθεση έγινε γνωστή, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι συνδικαλιστές της ΚΤΥΠ ισχυρίστηκαν ότι οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ήταν απαραίτητες για να συνεχιστούν κυρίως οι προσεισμικοί έλεγχοι δημοσίων κτιρίων που έχουν διακοπεί. Διαβάστε, λοιπόν, τις ειδικότητες όσων πιάνουν από σήμερα δουλειά και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Από τους 213, μόνον 87 είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, ηλεκτρολόγοι, γεωλόγοι, και περιβαλλοντολόγοι. Οι «υπόλοιποι» είναι: 35 διοικητικοί υπάλληλοι, 22 διοικητικοί αποθηκάριοι, 28 σχεδιαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, 10 κλητήρες, 7 οικονομικοί υπάλληλοι, 7 λογιστές, 2 στατιστικολόγοι, 3 οδηγοί, 2 καθαρίστριες, 1 εργοδηγός, 1 σχεδιαστής επίπλων και 8 που κρίθηκαν… απαραίτητοι για τη… νέα οργάνωση και διοίκηση της ΚΤΥΠ.

Διαβάζοντας κανείς τις ειδικότητες, εύκολα βέβαια κατανοεί ότι οι χύδην αυτές προσλήψεις (που εξυπακούεται έγιναν εκτός ΑΣΕΠ) δεν εξυπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη, πέραν της ρουσφετολογικής και ψηφοθηρικής της κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και δύο λεπτομέρειες που θα σας εξοργίσουν ακόμη περισσότερο: Από τους 213 υπαλλήλους, περίπου 70 είχαν ήδη βρει τους τελευταίους μήνες τον τρόπο να τρυπώσουν νομότυπα στην ΚΤΥΠ (και τώρα μονιμοποιούνται), ενώ από τους «υπολοίπους», πολλοί θα ζητήσουν σήμερα άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο(!), γιατί απλούστατα εργάζονται ήδη αλλού και δεν θέλουν να χάσουν το δώρο της μονιμότητας που απρόσμενα τους δόθηκε. Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ακόμη πιο εξοργιστική. Για να στεγάσει τους νέους υπαλλήλους, η δημόσια ΚΤΥΠ νοίκιασε (από ιδιώτη!) 3 επιπλέον ορόφους στη Φαβιέρου 28, το νοίκι των οποίων θα πληρώνουμε, βέβαια, όλοι εμείς, ενώ ελλείψει γραφείων θα χρησιμοποιηθούν, λέει, παλιά σχολικά έδρανα-θρανία του ΟΣΚ.

Η «Κ» επιδίωξε χθες να καταγράψει την άποψη της προέδρου της ΚΤΥΠ κ. Ιωάννας Κοντούλη. Εστω να πει, αν η εταιρεία της όντως χρειαζόταν επιπλέον υπαλλήλους και πόσους. «Η μόνη της αρμοδιότητα είναι να εφαρμόσει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή», απάντησε –κατόπιν εντολής της– συνεργάτης της, ο οποίος με παροιμιώδη αφέλεια πρόσθεσε και τα εξής: «Περιμένουμε σήμερα να έρθουν κάπου 135 νέοι υπάλληλοι, αλλά δεν ξέρουμε τελικά πόσοι θα ανταποκριθούν, γιατί μπορεί αρκετοί να δουλεύουν κάπου αλλού ή και να έχουν πάρει σύνταξη»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή