Süddeutsche Zeitung: Η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς την Ελλάδα

Süddeutsche Zeitung: Η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς την Ελλάδα

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung διαφαίνεται μια μεταστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της» δηλώνει στην εφημερίδα ο Μ. Βέμπερ.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

Όπως σημειώνει η SZ, και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα «σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.» Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η ‘Αγγελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρατηρηθεί η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε το 2015 οι Γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ωστόσο επ' αυτού το άρθρο κλείνει με μια επισήμανση Μ. Βέμπερ ότι «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους».

Σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».

Για το λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι». Σύμφωνα με τον σχολιογράφο ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος σύμφωνα με το σχόλιο εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» μπει και ο έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…) Aλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».

Η Die Zeit από την πλευρά της δημοσιεύσει εκτενές άρθρο αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους εστιάζοντας όμως στην ελληνική πλευρά και τη σκοπιά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. «Κατεστραμμένη λόγω χρεών;» είναι ο τίτλος του άρθρου για την Ελλάδα, το οποίο σημειώνει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η χώρα είναι υπεύθυνες για την ισχνή ανάπτυξή της. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν αρκεί». Για τον Αλ. Τσίπρα το υψηλό χρέος είναι η αιτία για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και γι αυτό ζητά ελαφρύνσεις, γράφει η Zeit. «Αλλά οφείλεται τελικά μόνο στα χρέη, το ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι μόνο κατά 3% και η ανεργία παραμένει υψηλή γύρω στο 20%;» διερωτάται η εφημερίδα για να καταλήξει ότι το ζήτημα του χρέους και η σχέση του με τις προοπτικές ανάπτυξης είναι τελικά ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, για το οποίο ούτε καν η ίδια η οικονομική επιστήμη μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά και για το λόγο αυτό πρόκειται τελικά για ένα πολιτικό θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και τη νέα συζήτηση περί Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή