Αναστασιάδης: Δεν δέχομαι για ένα ασήμαντο γεγονός να διακόπτεται ο διάλογος για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Δεν δέχομαι για ένα ασήμαντο γεγονός να διακόπτεται ο διάλογος για το Κυπριακό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Άιντε. Στις 18:30 αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη- Έιντε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη  να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου. «Δεν δέχομαι για ένα ασήμαντο γεγονός να διακόπτεται ο διάλογος. Είχα κάνει σαφή αναφορά οτι μέχρι σήμερα δεν εγέρθη θέμα για τους εορτασμούς της εισβολής και η απάντηση ήταν οτι αυτό προϋπήρχε και τόνισα οτι οι εορτασμοί δεν ήταν ποτέ συμβατοί με την επιθυμία των Ε/Κ για ένωση. Αν όντως είχαν τόσες ευαισθησίες οι αντιδράσεις τους θα έπρεπε να είναι για την 1η του Απρίλη και όχι για αναφορά ιστορικών γεγονότων» σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Θα ενημέρωσω τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα και ελπίζω το ίδιο να κάνει και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε» 

Ακιντζί: Δεν αποχώρησα

«Δεν αποχώρησα από τις συνομιλίες, ούτε είχα πρόθεση να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Κατεχόμενα, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

«Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε. «Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που αποχώρησε από το τραπέζι κάνοντας λόγο για μια προαποφασισμένη κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή