Κυβέρνηση: Σόιμπλε και ΔΝΤ να επιστρέψουν στον ρεαλισμό

Κυβέρνηση: Σόιμπλε και ΔΝΤ να επιστρέψουν στον ρεαλισμό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο του ΔΝΤ όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Οπως είπε, η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών και διευκρίνισε πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων στην κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος δήλωσε ακόμα πως η κυβέρνηση αναμένει από το ΔΝΤ να υιοθετήσει «την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα» και από τον κ. Σόιμπλε να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές απόψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας. Ανέφερε, επίσης,  πως η συζήτηση αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στη γεφύρωση των διαφορών στις μακροοικονομικές προβλέψεις.

Χαρακτήρισε ακόμα θετική εξέλιξη τη δήλωση Τόμσεν, ο οποίος είπε ότι το ΔΝΤ θα αλλάξει πρόγνωση για την Ελλάδα και σχολίασε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 «Έχει, επίσης, υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας», σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εξαπέλυσε, δριμεία επίθεση κατά του πρόεδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη για το ταξίδι του στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι πέρασε 75 λεπτά με τον κ. Σόιμπλε, χωρίς να κάνει γνωστό τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ανέφερε ακόμα πως αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θα είχε υποχωρήσει σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και θα εφάρμοζε κι άλλα τόσα.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής» απάντησε, τέλος, σε ερώτηση για τον αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές της κυβέρνησης κατά την ψήφιση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT