Αμερικανοί ποντάρουν στο ισπανικό real estate

Αμερικανοί ποντάρουν στο ισπανικό real estate

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και υπάρχει τεράστιο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών στην Ισπανία, μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μια εταιρεία θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κτιστούν ακόμα περισσότερα σπίτια. Η Neinor Homes, την οποία εξαγόρασε ο επενδυτικός κολοσσός ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) του Ντάλας Lone Star το 2014, σκοπεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας. Σχεδιάζει να πετύχει αυτόν τον στόχο δραστηριοποιούμενη στις μεγάλες πόλεις, όπου τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται, όπως δηλώνει ο Χουάν Βελάγιος, διευθύνων σύμβουλος της Neinor Homes. Με το ήμισυ των κατασκευαστικών εταιρειών να έχουν βάλει λουκέτο μετά την κατάρρευση του κλάδου, το 2008, και τις τράπεζες να είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά τη χρηματοδότηση ανταγωνιστών, οι συνθήκες θεωρούνται από τη Neinor Homes θετικές για επενδύσεις. Στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, η οικονομική ανάκαμψη προχωράει με ταχύτερο ρυθμό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις της Ισπανίας, και έτσι η διαθεσιμότητα στέγασης μειώνεται λόγω της ζήτησης. Το 60% του 1,4 εκατ. αδιάθετων κατοικιών, που κτίστηκαν από το 1997 έως το 2006, βρίσκεται, ως επί το πλείστον, σε απόμερες περιοχές. Εκεί όπου δεν υπάρχουν σχολεία ή δίκτυα συγκοινωνιών.

Την ίδια ώρα, ο δανεισμός στον κλάδο των ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 65% την περίοδο 2009 – 2016, δίνοντας έτσι το προβάδισμα σε κατασκευαστικές εταιρείες που στηρίζονται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Neinor Homes, την οποία εξαγόρασε η Lone Star του δισεκατομμυριούχου Τζον Κρέιγκεν από την ισπανική τράπεζα Kutxabank, έναντι 930 εκατ. ευρώ το 2014. Η αμερικανική εταιρεία private equity σχεδιάζει να πουλήσει το 25% με 50% των μετοχών της Neinor Homes, η οποία σήμερα αξιολογείται στα 2 δισ. ευρώ, με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο εντός του τρέχοντος έτους.

«Το μοντέλο της Neinor Homes είναι αγγλοσαξονικό. Κινείται πολύ προσεκτικά και εστιασμένα και δεν πρόκειται να κτίσει αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση φέτος, το επόμενο δωδεκάμηνο ή σε μια διετία», σχολιάζει ο Φερνάντο Ροντρίγκεζ ντε Ακουνα Μαρτίνεζ, γενικός διευθυντής της R.R. de Acuna & Associados. Η Neinor Homes δεν είναι η μοναδική εταιρεία που χρηματοδοτείται από private equity. Η Varde, μία ακόμα επενδυτική εταιρεία με ιδιωτικά κεφάλαια με 12 δισ. ευρώ, εξαγοράζει προβληματικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή