Υπό την απειλή διάσπασης το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα

Υπό την απειλή διάσπασης το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μόνο η επισημοποίηση απομένει για να επισφραγιστεί η διάσπαση στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, το οποίο υφίσταται ισχυρούς κλονισμούς λόγω της απόστασης ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και στις προσδοκίες των εκλογέων. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει, κατηγορεί τον γραμματέα του κόμματος, Ματέο Ρέντσι, ότι λειτουργεί ως «Καίσαρ» και ότι οδηγεί το κόμμα στην καταστροφή.

Οι τρεις κεφαλές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Μικέλε Εμιλιάνο, Ρομπέρτο Σπεράντσα και Ενρίκο Ρόσι, θα συναντηθούν σε «αντισύνοδο» αύριο, ενόψει της κομματικής συνεδρίασης της Κυριακής, στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διάσπαση.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα μετατρέπεται σε κόμμα του Ρέντσι, σε προσωποπαγές αρχηγικό κόμμα, που απομακρύνεται από την ταυτότητα και τον πλουραλισμό που το χαρακτήριζαν», σημειώνουν οι τρεις σε κοινό κείμενο.

Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας αφορά τη στρατηγική ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της και η χώρα να πάει κανονικά σε εκλογές το 2018. Ενδιαμέσως, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να έχει προχωρήσει σε βαθύ και ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο, ο οποίος να καταλήξει σε ένα συνέδριο που θα διαμορφώσει πολύ προσεκτικά την πορεία του κόμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από την πολιτική των τελευταίων ετών.

Ο Ρέντσι, αντιθέτως, ο οποίος ακόμη δεν έχει συνέλθει από το σοκ της υποχρεωτικής παραίτησής του από την πρωθυπουργία μετά την ήττα στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τις θεσμικές αλλαγές, επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή επάνοδό του. Ως όχημα για κάτι τέτοιο, χρειάζεται την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η επιτάχυνση των προσυνεδριακών διαδικασιών οδηγεί επίσης στην κατάπνιξη των διαφωνιών και στην εδραίωση του ελέγχου του επί του κομματικού μηχανισμού.

«Πολιτική ρήξη»

«Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά του και τις ιδρυτικές αρχές της ισότητας και του σεβασμού των αρχών του συντάγματος», αναφέρουν οι διαφωνούντες. «Υπάρχει πολιτική ρήξη», σημείωσε ο Εμιλιάνο, που είναι κυβερνήτης της επαρχίας της Απουλίας. «Ο Ρέντσι βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, τρέχει σαν τρελός χωρίς να ξέρει προς τα πού πάει». Οσο και αν επιθυμεί, πάντως, ο Ρέντσι, την επίσπευση των διαδικασιών, η εγγύτερη πιθανή ημερομηνία πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να είναι πριν από το φθινόπωρο. Την Κυριακή θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή του κομματικού συνεδρίου για επιλογή αρχηγού την άνοιξη, ενώ ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δέχεται σφοδρή αμφισβήτηση από το ανερχόμενο Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, με τα δύο κόμματα να μάχονται στήθος με στήθος στην περιοχή του 30%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου EMG (12 Φεβρουαρίου), το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται κατά 2,6 μονάδες, ενώ στη δημοσκόπηση της Index (8 Φεβρουαρίου) εμφανίζονται ισόπαλα στο 29%.

Αν όμως δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα, οι επικριτές του Ρέντσι κινδυνεύουν να γείρουν την πλάστιγγα προς το κόμμα του Γκρίλο. «Σας λέω ελάτε, φέρτε ιδέες, φέρτε όνειρα, φέρτε κριτική», είπε ο Ρέντσι απευθυνόμενος στους αντιφρονούντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή