Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ανήσυχοι ήχοι»

Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ηχων, που φιλοδοξεί να αναδείξει την «ώσμωση μεταξύ των μεσογειακών ιδιωμάτων» με «τις πνευματικές αναζητήσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου», πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν ο ουτίστας Θύμιος Ατζακάς με το προσωπικό του πρότζεκτ «Udopia» (22/2), το κουαρτέτο εγχόρδων του μουσικού και συνθέτη Σωκράτη Σινόπουλου (24/2), το ντουέτο Xylouris White του Γιώργη Ξυλούρη και του Jim White (25/2) και o James Wylie (ιρανικό καμαντσέ, σαξόφωνο, σύνθεση, κείμενα) σε μία σύμπραξη με τον ουτίστα και ερμηνευτή Ziad Rajab (25/2). Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Γκιακ»

Θεσσαλονίκη

Τη θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ» παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. «Γκιακ» σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, Αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία και επιστρέφουν στον τόπο τους έτοιμοι να συγκρουστούν με τις αξίες της κοινωνίας όπου μεγάλωσαν. Πρεμιέρα σήμερα στις 9 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Ξεφυλλίζοντας τον Ντα Βίντσι

Ρέθυμνο

Μια σημαντική έκθεση τεκμηρίων λειτουργεί στην αίθουσα Πρεβελάκη, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εχει τίτλο «Μια ματιά στον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τις σημειώσεις του περί ζωγραφικής» και το υλικό προέρχεται από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Ιλια Μοττάκη και τον σχεδιασμό η Νίκη Πετράκη. Διάρκεια έως τις 10 Απριλίου.

ΘΕΑΤΡΟ

Μια ιστορία από το 1938

Πάτρα

Η «Λόλα Μπλάου» του Γγκέορκ Κράισλερ παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με την ηθοποιό Κατερίνα Γιαμαλή σε σκηνοθεσία Michael Seibel. Είναι η ιστορία της Βιεννέζας αλλά με εβραϊκή καταγωγή τραγουδίστριας Λόλα Μπλάου, η οποία το 1938, προτού ακόμα ξεκινήσει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στο Θέατρο του Λιντς, αναγκάζεται να διαφύγει από τους ναζί και να ζητήσει καταφύγιο στην Ελβετία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Νύφες χωρίς χαμόγελο»

Στις φωτογραφίες της έκθεσης «Νύφες χωρίς χαμόγελο. Εβραϊκοί γάμοι την επαύριον του Ολοκαυτώματος», οι μελλόνυμφοι σπάνια χαμογελούν. Εχοντας χάσει τις οικογένειές τους με φρικτό τρόπο και έχοντας έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο, αναζητούν παρηγοριά στη συντροφικότητα. Στο διάστημα 1945-46 μεταξύ των περίπου 2.000 εναπομεινάντων Εβραίων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 200 γάμοι. Ενα σημαντικό δείγμα των φωτογραφιών αυτών παρουσιάζεται στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23/2 στις 6 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκθειάζοντας τον έρωτα

Ατομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου εγκαινιάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη (Μοργκεντάου 6). Ο ζωγράφος παρουσιάζει έργα μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων, που εκθειάζουν τον έρωτα, πολύχρωμες πολιτείες όπου στοιχεία της σύγχρονης ζωής συνυπάρχουν με λεπτομέρειες από την κλασική αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και ρομαντικά γυμνά με το χαρακτηριστικό αναγνωρίσιμο ύφος του. Διάρκεια έως τις 4 Μαρτίου. Ωρες επισκέψεων καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 10 το πρωί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Μαγνητικά πεδία» με πρώτες ύλες

«Μαγνητικά πεδία» τιτλοφορείται η ατομική έκθεση της Μαρίας Πασχαλίδου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στη Nitra Gallery της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά). Δομικά στοιχεία και υλικά, όπως μπάζα, τσιμέντα και τούβλα, ενός κατεδαφισμένου νεοκλασικού της Ανω Πόλης μετατρέπονται σε πρώτες ύλες στα χέρια της εικαστικού, τα έργα της οποίας βασίζονται στην ενδελεχή έρευνά της σχετικά με την ιστορία του «Σπιτιού των Ρόδων», χτισμένου στα τέλη του 19ου αιώνα στην οδό Θεοφίλου 18. Διάρκεια έως τις 25 Μαρτίου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

«Ερως Ηρως», ομαδική έκθεση

Ομαδική εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα (19.00) στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου με συμμετοχή άνω των 60 σημαντικών σύγχρονων δημιουργών. Η έκθεση με τίτλο «Ερως Ηρως», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδας Κρητικού και οργάνωση του ιδρυτή του μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη, δανείζεται τον τίτλο της από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θέμα της έκθεσης ωστόσο δεν είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης και ο αφηγηματικός κόσμος του, αλλά, κυρίως, η χαρά και η αγωνία, η λαχτάρα και η καταβύθιση εντός της ερωτικής συνθήκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή