Οι «3» καλούν εκ νέου την Κεντροαριστερά

Οι «3» καλούν εκ νέου την Κεντροαριστερά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, και τις κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα απευθύνουν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης στη νέα τους εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα, παρουσία και στελεχών του Ποταμιού, όπως του Γρ. Ψαριανού και του Π. Αβραμίδη.

Οι τρεις πρώην υπουργοί θα επιχειρήσουν να αναδείξουν εκ νέου την εκτίμησή τους ότι αν όλες οι πλευρές της Κεντροαριστεράς δεν κάνουν μια πραγματική υπέρβαση για να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούργιο, χαμένος θα είναι μία ακόμη φορά ο χώρος επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. «Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουν τα επιτελεία ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποζητούν τη δημιουργία ενός πραγματικά νέου προοδευτικού κινήματος και ότι αυτή η υπέρβαση δεν μπορεί να γίνει μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που έχει νομοτελειακά ως στόχο να φτάσει στο 7 – 8% από 6% που έχει σήμερα», λένε συνεργάτες των «τριών». Φωτογραφίζουν έτσι την κ. Γεννηματά στην οποία εμμέσως καταλογίζουν ότι αντιμετωπίζει φοβικά το άνοιγμα της προοδευτικής παράταξης, αντί να ανταποκριθεί εκείνη πρώτη σε μια εντελώς ανοικτή διαδικασία που προτείνουν οι «τρεις» για να αναδειχθεί ο ηγέτης του νέου κόμματος που εισηγούνται.

Η επιμονή των «τριών» να ζητούν κατ’ ουσίαν τη διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και την εξ υπαρχής δημιουργία μιας νέας παράταξης μπορεί να ακούγεται πολιτικά επηρμένη, αλλά στηρίζεται στην εκτίμησή τους ότι αυτό επιθυμούν ανομολόγητα και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ. Ως εκ τούτου πιστεύουν ότι όσο διατηρούν στην επικαιρότητα το αίτημά τους, τόσο θα πιέζεται κυρίως η κ. Γεννηματά να αποδείξει ότι επιθυμεί όντως τη μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε μια πραγματικά νέα παράταξη και όχι απλώς να ελέγξει μέσω του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία επανεκλογής της.

Τις κινήσεις αυτές εξυπακούεται ότι τις παρακολουθεί στενά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος λόγω και της δημοσκοπικής του υστέρησης έχει επιλέξει μια σαφώς πιο διαλλακτική στάση έναντι των «τριών». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, όπως επιβεβαιώθηκε πλέον και από την απόφαση της Κ.Ο του ομάδας, δεν κρύβει ότι επιθυμεί μια στρατηγική συμμαχία με τους «τρεις». Με μια προϋπόθεση όμως. Είτε εκείνοι να ενταχθούν στο κόμμα του για να δημιουργήσουν μαζί ένα Ποτάμι-Plus, είτε οι «τρεις» να αναβαθμίσουν την πρωτοβουλία τους σε πολιτικό σχήμα με το οποίο θα μπορούσε να συμπράξει το Ποτάμι. Σε αυτό το δίλημμα επιδιώκει να βάλει τους «τρεις» ο κ. Θεοδωράκης, παίρνοντας βέβαια και ο ίδιος ένα ρίσκο. Διότι είναι προφανές ότι αν οι «τρεις» συγκροτήσουν κόμμα και στις επόμενες δημοσκοπήσεις αυτό υπερβεί το ποσοστό του Ποταμιού, τότε ο κ. Θεοδωράκης θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή πολιτική θέση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το σίριαλ της Κεντροαριστεράς έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα επεισόδια. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ (όποτε και θα αποκαλυφθούν μάλλον οι προθέσεις της κ. Γεννηματά), στις 11 Μαρτίου το Ποτάμι κλείνει τρία χρόνια (και ο κ. Θεοδωράκης προφανώς θα αναγκαστεί να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προθέσεις του), ενώ αμέσως μετά οι «τρεις» θα κορυφώσουν την πρωτοβουλία τους με μια συγκέντρωση στην Αθήνα (η οποία μάλλον θα καταδείξει ποια είναι η πραγματική τους απήχηση στους πολίτες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή