Αντιφατική στάση στο Μεσανατολικό

Αντιφατική στάση στο Μεσανατολικό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαβεβαιώσεις που ήλπιζε να εξασφαλίσει επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον δεν τις έλαβε από τον πρόεδρο Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Λευκό Οίκο να καλλιεργεί και στο ακανθώδες πρόβλημα του Μεσανατολικού χαώδη, εριστική και αντιφατική πολιτική στάση.

Παρότι η δήλωση του Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη «λύση των δύο κρατών», ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής για επίλυση του Παλαιστινιακού τα τελευταία 20 χρόνια, ικανοποιεί τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε παράλληλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την προσωρινή αναστολή κατασκευής νέων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. «Η ενίσχυση της κατασκευής εποικισμών δεν βοηθάει την υπόθεση της ειρήνης», είπε ο Τραμπ. Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την ισραηλινή κυβέρνηση, ο Τραμπ είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα του Ισραήλ και αναγνωρίζοντας έμμεσα την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας. Την ίδια ώρα, ο διορισμός του δικηγόρου και σημαντικού υποστηρικτή των κινήματος των εποικισμών Ντέιβιντ Φρίντμαν ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ αποτελεί ακόμη μία κίνηση προσέγγισης της κυβέρνησης Τραμπ προς τη δεξιά πτέρυγα του Λικούντ και τα συντηρητικά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ.

Σε συνέντευξή του, όμως, στην εφημερίδα «Ιζραέλ Χαγιόμ» την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε ότι η μεταφορά της πρεσβείας δεν αποτελεί «εύκολη υπόθεση». Η μεταστροφή αυτή του Τραμπ ίσως να οφείλεται, σύμφωνα με άρθρο-ανάλυση του John Reed στους Financial Times, στην επιθυμία του Λευκού Οίκου να προσεγγίσει τον βασιλέα Αμπντάλα της Ιορδανίας, αξιοποιώντας το κύρος που απολαμβάνει η δυναστεία των Χασεμιτών μεταξύ της παλαιστινιακής διασποράς.

Οι Παλαιστίνιοι, από τη μεριά τους, δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία άλλη εναλλακτική, πέρα από τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς να υφίσταται πολιτικές πιέσεις από τη Χαμάς.

Πιστός στις ασαφείς, αλλά γεμάτες αισιοδοξία, προβλέψεις του, ο Τραμπ υπογράμμισε την πεποίθησή του για επικείμενη επίτευξη συμφωνίας. «Πιστεύω ότι θα υπογράψουμε συμφωνία. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από ό,τι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι στην αίθουσα αυτή», είπε ο πρόεδρος.

«Μια συστηματική ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική εφικτή. Οσοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τους Παλαιστινίους να αποδεχθούν συμφωνία, η οποία δεν θα τους εξασφαλίζει πολιτική ισοτιμία, έχουν πέσει θύματα αυταπάτης», λέει στους Times της Νέας Υόρκης ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κέρτσερ.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εγκατέλειψε τις πιεστικές απαιτήσεις για αντιμετώπιση της ιρανικής πυρηνικής απειλής με στρατιωτικά μέσα. Ο Νετανιάχου αρκείται να ζητεί τώρα από την Ουάσιγκτον την ενίσχυση της οικονομικής, πολιτικής και αμυντικής πίεσης στην Τεχεράνη.

Παρότι ο Λευκός Οίκος απέφυγε μέχρι στιγμής να εκθέσει τη στρατηγική του για τη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, η επιχείρηση Αμερικανών κομάντος με στόχο αντάρτες των Χούτι στην Υεμένη έδειξε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να παραμείνει πιστός στη συμμαχία της Ουάσιγκτον με το Ριάντ και τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Κόλπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή