Τους λίντσαραν γιατί ήταν εραστές

Τους λίντσαραν γιατί ήταν εραστές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά οπλισμένος και εξαγριωμένος όχλος σκότωσε μια γυναίκα και τον εραστή της έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας Νουριστάν του Αφγανιστάν, στο οποίο κρατούνταν με την κατηγορία ότι η γυναίκα εγκατέλειψε τον γάμο της. Ο όχλος, στον οποίο υπήρχαν και συγγενείς της γυναίκας, τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς στην προσπάθειά του να εισβάλει στο αστυνομικό τμήμα και να αποδώσει δικαιοσύνη. Η γυναίκα, ονόματι Φατίχα, φέρεται πως ήταν 18 ετών και εγκατέλειψε τον άντρα της, τον οποίο είχε παντρευτεί παρά τη θέλησή της, για έναν νεαρό 20χρονο ονόματι Χενταγιατούλαχ. Το ζευγάρι συνελήφθη το προπερασμένο Σάββατο. Μόλις λίγες ώρες μετά τη σύλληψη των δύο εραστών, συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα όχλος 250-300 ανθρώπων που ανάγκασε τους 30 αστυνομικούς να παραδώσουν το ζευγάρι, ώστε να αποφευχθεί μία «ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία». Σύμφωνα με τις Αρχές, μόλις οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, πολλοί άρχισαν να ξυλοκοπούν τη Φατίχα, ενώ δέχθηκε θανατηφόρα πυρά τόσο από τον εξάδερφό της όσο και από τον αδελφό της. Ταυτόχρονα ο άντρας της, του οποίου οι Αρχές δεν γνωρίζουν το όνομα, πυροβόλησε και σκότωσε τον εραστή της. Σύμφωνα με περιγραφές, ο εραστής ήταν μέλος της εθνικής διεύθυνσης για την ασφάλεια, η οποία είναι παραστρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας με έδρα τη συγκεκριμένη επαρχία.

Τέτοιας μορφής ενέργειες για την απονομή δικαιοσύνης είναι αρκετά συνηθισμένες στο Αφγανιστάν, ενώ αρκετοί πατεράδες παντρεύουν τις κόρες τους παρά τη θέλησή τους, κάτι το οποίο είναι παράνομο τόσο σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο όσο και σύμφωνα με τους νόμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές συνήθως τάσσονται με το μέρος των οικογενειών σε περιπτώσεις φόνων των ανυπότακτων κοριτσιών, που είτε αρνιούνται τον γάμο είτε εγκαταλείπουν τους συζύγους τους. Βέβαια, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο υποθέσεις σαν κι αυτήν να λαμβάνουν τέτοια δημοσιότητα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η δημοσιότητα ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού το αντίτιμο για τη νύφη, σχεδόν 30 πρόβατα και επτά αγελάδες, ήταν εξαιρετικά υψηλό… «Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν κάτι πάει στραβά, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν άλλη μέθοδο παρά τον θάνατο και οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», επισημαίνει μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή