Αιχμές Ακιντζί κατά Αναστασιάδη: Εκτός από τη λύση σκέφτεται και τις εκλογές

Αιχμές Ακιντζί κατά Αναστασιάδη: Εκτός από τη λύση σκέφτεται και τις εκλογές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη έχει χωριστεί σε δύο μέρη, με το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις προεδρικές εκλογές του 2018, ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

«Στον ορίζοντα των συνομιλιών έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα και εξαρτάται από τον κ. Αναστασιάδη αν θα διαλυθούν. Πρέπει να κάνει βήματα. Επιθυμώ να συζητήσω αυτά τα ζητήματα με τον ίδιο», λέει μετά την κρίση της περασμένης Πέμπτης, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά προσθέτει πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει, επίσης, ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν.Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη.

Παράλληλα, απείλησε για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ αργότερα αυτό το χρόνο.

Τέλος, αρνήθηκε να πεί εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

ΔΗΣΥ κατά Ακιντζί: Η υπερβολική αντίδραση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος μοιάζει με αφορμή αποφυγής της διαπραγμάτευσης

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε σήμερα ότι η υπερβολική αντίδραση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις.

Απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επίτευξη λύσης, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες που δεν έχουν ούτε βάση, αλλά ούτε και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε νομικά και πρακτικά αδιανόητη και την απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους Τούρκους πολίτες ως μέρος της λύσης.

Ευθύνες και στις δύο πλευρές επιρρίπτει το ΑΚΕΛ

Υπερβολική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και για λανθασμένη τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξη στη σημερινή «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επαναρχίσει ο διάλογος αμέσως. «Δεν είναι η ώρα των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων», ανέφερε.

ναφερόμενος στην αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αν είχε δίκαιο στα όσα ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή