«Αντικειμενική η έρευνα» για τον Κιμ Γιονγκ Ναμ

«Αντικειμενική η έρευνα» για τον Κιμ Γιονγκ Ναμ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Βορείου Κορέας και της Μαλαισίας, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε τη Δευτέρα πως η έρευνα της κυβέρνησής του για τη μυστηριώδη δολοφονία του αδερφού τού Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ, θα είναι «αντικειμενική».

Οι εντάσεις έγιναν εξαιρετικά αισθητές χθες, καθώς η Μαλαισία ζήτησε την επιστροφή του πρέσβη της από την Πιονγιάνγκ «για διαβουλεύσεις» και κάλεσε τον πρεσβευτή της Βορείου Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει τις αμφιβολίες του βορειοκορεατικού καθεστώτος για την αμεροληψία της έρευνας και να τονίζει ότι το θύμα δεν ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ναμ. Μολαταύτα, η μαλαισιανή αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της, ανακοινώνοντας ότι ψάχνει τέσσερις Βορειοκορεάτες που εγκατέλειψαν τη χώρα την ημέρα της επίθεσης, ενώ έχει ήδη συλλάβει έναν Βορειοκορεάτη, μία Βιετναμέζα, μία Ινδονήσια και έναν Μαλαισιανό.

Στο μεταξύ, οι βορειοκορεατικές προσπάθειες να σταματήσει η αυτοψία που διεξάγουν οι μαλαισιανές αρχές συνεχίζονται, με αιτήματα παράδοσης του πτώματος. Συγκεκριμένα, ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής στην Κουάλα Λουμπούρ καταφέρθηκε εναντίον της μαλαισιανής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «καθυστερεί» να παραδώσει το πτώμα. «Αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την έρευνα που διεξάγει η μαλαισιανή αστυνομία», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρεσβευτής Κανγκ Τσολ μετά τις συζητήσεις που είχε στο ΥΠΕΞ της χώρας, προτείνοντας οι μαλαισιανές και βορειοκορεατικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα από κοινού.

Σύμφωνα με τον Τσολ, η βορειοκορεατική πρεσβεία έχει αναγνωρίσει το θύμα ως κάποιον Κιμ Τσολ, βάσει του διαβατηρίου που βρέθηκε πάνω στο πτώμα, ωστόσο αυτό δεν εκπλήσσει, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε ταξιδέψει με πλαστά στοιχεία και στο παρελθόν.

Οι μαλαισιανές αρχές αντέδρασαν στις υποδείξεις του διπλωμάτη με μία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ανίφα Αμάν, ο οποίος ανέφερε ότι οι έρευνες διεξάγονται βάσει του νόμου και «οποιοσδήποτε υπαινιγμός προς το αντίθετο είναι βαθιά προσβλητικός για τη Μαλαισία, όπως είναι και ο υπαινιγμός ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με ξένη κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή