Το ΕΚΠΑ στα Βαλκάνια για το μυέλωμα

Το ΕΚΠΑ στα Βαλκάνια για το μυέλωμα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οδηγός» για τη θεραπεία των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα γίνεται στα Βαλκάνια η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής στην αντιμετώπιση της νόσου και την κλινική έρευνα για νέες θεραπείες, αιματολόγοι από διάφορα βαλκανικά κράτη απευθύνθηκαν σε στελέχη της μονάδας και τους ζήτησαν να συντονίσουν μια πρωτοβουλία για την καλύτερη μελέτη ασθενών με μυέλωμα και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους μέσω της ανάπτυξης της κλινικής έρευνας στα βαλκανικά κράτη. Η πρώτη συνάντηση αυτής της βαλκανικής πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο Βελιγράδι, υπό την προεδρία του καθηγητή Μ.Α. Δημόπουλου, διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν δεδομένα από όλα τα κράτη και θα προσδιοριστούν οι επιμέρους ανάγκες τους. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια και οφείλεται στον μη ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό παθολογικών πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών. Η πάθηση αφορά κυρίως άτομα με μέση ηλικία τα 65 έτη, ωστόσο μπορεί να διαγνωσθεί και σε νεαρότερες ηλικίες. Εχει πολλές κλινικές εκδηλώσεις και συχνά προσβάλλει τα οστά προκαλώντας οστικά άλγη ή και κατάγματα.

Ανεπτυγμένη έρευνα

Στην Ελλάδα, η κάλυψη των ασθενών είναι επαρκής και ανάλογη με κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.ά., σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, όπου τα σύγχρονα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα. Επιπλέον, η κλινική έρευνα στον τομέα του μυελώματος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στο πλαίσιο της Ομάδας Μυελώματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έχει η Μονάδα Πλασματοκυττάρων Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή