ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Αυστηρά μηνύματα Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της τουρκικής θέσης για τις εγγυήσεις, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μουσταφά Ακιντζί στα Κατεχόμενα το απόγευμα της Τρίτης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είναι το μήνυμα που στέλνει στους «οραματιστές» της Ένωσης, όπως είπε ενώ μίλησε για «επιθετική στάση» του Νίκου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη και τη χρονική συγκυρία της και προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές της προθέσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι διατηρεί σχέσεις φιλίας με τον κ. Αναστασιάδη, παρόλα αυτά η λύση του Κυπριακού είναι άλλη υπόθεση. Είπε επίσης ότι δεν κατανοεί την επιστολή Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, περί «τουρκικής εισβολής» σε περίπτωση που ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να διορθώσει το λάθος της.

Οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα, είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όλο πιο συχνά βλέπουμε την αρνητική στάση της ε/κ πλευράς που δεν είναι έτοιμη για λύση». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι βασικές προϋποθέσεις της λύσης είναι η ελευθερία και η ασφάλεια και ιδίως η πολιτική ισότητα, χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει λύση. Ο κ. Τσαβουσογλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των εγγυήσεων, προσθέτοντας εμφαντικά ότι, «η υπομονή μας έχει τα όρια της».

Ακιντζί: Ολα εξαρτώνται από τον Αναστασιάδη

Των δηλώσεων Τσαβούσογλου προηγήθηκαν αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι όλα είναι ανοικτά ενόψει της συνάντησης της Πέμπτης καθώς όλα εξαρτώνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τόνισε ακόμη ότι οι δύο προϋποθέσεις για λύση για την πλευρά του, είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων: «Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στην φάση των δημοψηφισμάτων». Αναφερόμενος στη σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου ιδρυτικού κράτους» με το «νότιο ιδρυτικό κράτος» σε περίπτωση λύσης, είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει κατανοήσει την σημασία αυτού του ζητήματος ότι δηλαδή δεν είναι αρκετή η «απλή πλειοψηφία» στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδία. Σε ότι δε αφορά τις συνομιλίες ανέφερε ότι δεν έχουν καταφέρει οι δυο πλευρές να σημειώσουν μέχρι στιγμής πρόοδο στα ανοιχτά κεφάλαια.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το λάθος και προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κρίσης η τ/κ πλευρά προσέφυγε στα Ηνωμένα Εθνη για να αναλάβουν ρόλο για την επίλυση της και για να μην αποκρύβει η μισή αλήθεια όπως έκαμε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Άϊντε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι κατά την διάρκεια της πολιτικής καριέρας του κατέβαλλε προσπάθειες για λύση βιώσιμη με ισότητα και ασφάλεια και ότι η Αγκυρα υποστηρίζει αυτή την γραμμή.

Ισχυρίστηκε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει αυτό το γεγονός και επιχειρεί να αιτιολογήσει τώρα τις θέσεις της στο ζήτημα με το ενωτικό δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «η ε/κε νεολαία διατηρεί αποστάσεις από την λύση και την Βόρεια Κύπρο. Αντί να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα μεταφέρουμε στο προσκήνιο την Ένωση και παρασερνόμαστε πίσω από ένα «ρατσιστικό» κόμμα όπως το ΕΛΑΜ» και κατέληξε λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση.

(πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ