Δραγασάκης: Σύγκρουση αν το ΔΝΤ επιμείνει στην φορολόγηση των φτωχών

Δραγασάκης: Σύγκρουση αν το ΔΝΤ επιμείνει στην φορολόγηση των φτωχών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουμε μια "νέα κατάσταση" μετά τη χθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ, μιλάμε για τη "μετά το Μνημόνιο" περίοδο, έχουμε μια μετατόπιση από τη φάση της λιτότητας στη φάση "μετά τη λιτότητα", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ANT1" και σημείωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις, από μια θετικότερη αφετηρία για τη χώρα.

Η χθεσινή απόφαση δρομολογεί την τελική συμφωνία, επισήμανε ο κ. Δραγασάκης και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι τα όποια μέτρα θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και όχι επιβολής, η μάχη συνεχίζεται και εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να κατοχυρώσουν τη νέα θετικότερη αφετηρία για τη χώρα και από εκεί και πέρα να κάνει το καθένα τον δικό του σχεδιασμό.

"H προσπάθεια συνεχίζεται. Απλώς, για μας, εκτιμούμε ότι αυτή συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις, έχουμε μια νέα αφετηρία γενικά. Αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πορεία της χώρας μας. Μιλούν όλοι – ή τουλάχιστον μίλησαν χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι υπόλοιποι – ότι συζητούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για τη μετά το Μνημόνιο περίοδο.

Μιλούμε για ένα νέο μείγμα πολιτικής-αυτοί μιλούν κι εμείς το συμμεριζόμαστε", είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: "Μιλούμε για μία κατάσταση όπου έχουμε μετατόπιση, όπως είπε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, από τη φάση της λιτότητας σε μια νέα φάση που εγώ θα την πω μετά τη λιτότητα. Δηλαδή, μια φάση που θα έχουμε ανάπτυξη, τον ρυθμό της θα τον συζητήσουμε. Είναι μια φάση που θα έχουμε μείωση της ανεργίας, πάλι η ταχύτητα είναι ζητούμενο. Είναι μια φάση που θα έχουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Είναι μια καινούργια κατάσταση. Αντί να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας η συμφωνία προβλέπει ότι θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα εξισορροπηθούν με άλλα μέτρα έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν. Αυτό σημαίνει όχι νέα λιτότητα. Η νέα κατάσταση που θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε και προς την οποία μας βοηθάει αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι: Να έχουμε μια κατάσταση όπου η οικονομία θα αναπτύσσεται, θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα μπορεί να μην αυξάνονται πολύ, αλλά θα σταματήσουν να μειώνονται και θα έχουμε και αυξήσεις βαθμιαία, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα βελτιώνονται ".

Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση προβλέπει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και παρατήρησε: "Γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι σημαντικό για τον εξής λόγο. Είναι αυτό που ονομάζαμε κι εμείς επιταχυντές της ανάπτυξης. Δηλαδή, αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ανάκαμψη της οικονομίας, για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, θέλουμε επιταχυντές. Εάν μπορέσουμε, λοιπόν, να έχουμε ένα αναπτυξιακό δάνειο, το οποίο να μην εγγραφεί στο έλλειμμα και να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό θα είναι κάτι σημαντικό".

Στην κριτική της Ν.Δ. ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ανήκει στην κυβέρνηση ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως όλοι κατάλαβαν ότι δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ευθύνονται οι αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών. Πρόσθεσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνει αντιπολίτευση, αλλά όχι να νομιμοποιεί ή να καλύπτει τα λάθη και τις ευθύνες των ξένων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή