Ακυρώνεται η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ακυρώνεται η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αδιέξοδο φαίνεται πως βαίνει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό, εφόσον δεν θα πραγματοποιηθεί η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κι αυτό μετά από άρνηση του Ακιντζί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, άρνηση την οποία εξέφρασε στην ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με το Tweet του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν σχετικά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τη χθεσινή τοποθέτηση Ακιντζί, στις από κοινού δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η σημερινή συνάντηση εξαρτάτο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εντούτοις, την απόφαση να μην παραβρεθεί την πήρε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πηγές πάντως, τόνιζαν ήδη από χθες πως το γεγονός ότι «φούσκωνε» η επιχειρηματολογία Ακιντζί γύρω από την αναφορά στο ενωτικό, μαζί με την κάθοδο Τσαβούσογλου, δεν αποτελούσε θετικό σημάδι για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήσε επίσκεψη στα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στο ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της τουρκικής θέσης για τις εγγυήσεις.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είναι το μήνυμα που στέλνει στους «οραματιστές» της Ένωσης, όπως είπε ενώ μίλησε για «επιθετική στάση» του Νίκου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη και τη χρονική συγκυρία της και προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές της προθέσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι διατηρεί σχέσεις φιλίας με τον κ. Αναστασιάδη, παρόλα αυτά η λύση του Κυπριακού είναι άλλη υπόθεση. Είπε επίσης ότι δεν κατανοεί την επιστολή Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, περί «τουρκικής εισβολής» σε περίπτωση που ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να διορθώσει το λάθος της.

Ο κ. Ακιντζί από την πλευρά του αναφέρθηκε στην υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διορθώσει το λάθος και προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κρίσης η τ/κ πλευρά προσέφυγε στα Ηνωμένα Εθνη για να αναλάβουν ρόλο για την επίλυση της και για να μην αποκρύβει η μισή αλήθεια όπως έκαμε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Άϊντε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι κατά την διάρκεια της πολιτικής καριέρας του κατέβαλλε προσπάθειες για λύση βιώσιμη με ισότητα και ασφάλεια και ότι η Αγκυρα υποστηρίζει αυτή την γραμμή.

Ισχυρίστηκε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει αυτό το γεγονός και επιχειρεί να αιτιολογήσει τώρα τις θέσεις της στο ζήτημα με το ενωτικό δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «η ε/κε νεολαία διατηρεί αποστάσεις από την λύση και την Βόρεια Κύπρο. Αντί να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα μεταφέρουμε στο προσκήνιο την Ένωση και παρασερνόμαστε πίσω από ένα «ρατσιστικό» κόμμα όπως το ΕΛΑΜ» και κατέληξε λέγοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί «να επιδείξει την ανάλογη τόλμη και να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν και να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή