Το Παρίσι ανανεώνεται με αφορμή το Brexit

Το Παρίσι ανανεώνεται με αφορμή το Brexit

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παρίσι αναμένεται να μετατραπεί σε πόλο έλξης για μεγάλες οικονομικές και τραπεζικές επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζει την ανέγερση επτά ουρανοξυστών στην επιχειρηματική περιοχή La Défense, προκειμένου να υποδεχθεί νέους καταρτισμένους επαγγελματίες που θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία λόγω Brexit. Εως και το 2021 αναμένεται να κατασκευαστούν γραφεία επιφανείας 375.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τη Μαρί-Σελί Γκιγιόμ, γενική διευθύντρια του οικονομικού κέντρου La Défense στα δυτικά του Παρισιού, «το Παρίσι θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα στις επιχειρήσεις των οποίων το μέλλον στη Βρετανία είναι αβέβαιο». Σε χθεσινή επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα σε τράπεζες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και καταρτισμένους επαγγελματίες να δουλέψουν στη Γαλλία. Τον Ιανουάριο ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC επιβεβαίωσε τη μεταφορά 1.000 θέσεων εργασίας στη θυγατρική τους στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και αν οι αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit αποδεικνύονται απαισιόδοξες, η έξοδος της Βρετανίας θα επηρεάσει την απασχόληση και τον πλούτο των Βρετανών για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφανίζει η βρετανική οικονομία δεν μπορούν να άρουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την ετυμηγορία των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Η απόφαση της Βρετανής πρωθυπουργού να πάει σε «σκληρό» Brexit και να αποχωρήσει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, για να ανακτήσει τον έλεγχο τον συνόρων της, οδηγεί σε σενάρια που προβλέπουν βαρύ οικονομικό πλήγμα για τη χώρα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΜΙΤ, το ΑΕΠ της Βρετανίας θα μειωθεί μέχρι και 9,5%.

Ηδη, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές και κατασκευαστικές εταιρείες ακινήτων μείωσε την αξία των ακινήτων της κατά 20%, λόγω της αστάθειας που προκαλούν η υψηλή φορολογία και η πολιτική αβεβαιότητα. Η εταιρεία Capital & Countries Properties, που είχε προγραμματίσει την κατασκευή 10.000 ακινήτων στο Earl’s court του Λονδίνου, μείωσε την αξία τους στο 1,1 δισ. στερλίνες από 1,4 δισ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή