Στη Βουλή το δημοσίευμα της «Κ» για την Εθνική Πινακοθήκη

Στη Βουλή το δημοσίευμα της «Κ» για την Εθνική Πινακοθήκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημερινό δημοσίευμα της «Κ» για την Εθνική Πινακοθήκη, τις νέες καθυστερήσεις και την οικονομική επιβάρυνση στο έργο επέκτασης έφτασε στην ελληνική Βουλή.

Η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού ενώ η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση.

Στην ερώτηση προς την κ. Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «δεν αποτέλεσαν και μεγάλη έκπληξη τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη και το αίτημα της εργολήπτριας εταιρείας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), για διάλυση της εργολαβίας. Χιλιάδες Αθηναίοι και οι επισκέπτες της Αθήνας βλέπουμε καθημερινά το εμβληματικό αυτό έργο πολιτισμού να ρημάζει και να μετατρέπεται σε τσιμεντένιο κουφάρι, το εργοτάξιο "φάντασμα" της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα η εργολήπτρια εταιρεία υπέβαλε, το Φεβρουάριο 2017, αίτημα διάλυσης της εργολαβίας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), λόγω έλλειψης αντικειμένου και ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιπρόσθετα, τεράστια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (με 34 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν λόγω καθυστερήσεων), ενώ μέρος του υπάγεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα στήριζε οικονομικά την κατασκευή του Κτηρίου Γ ́ ζητά επιπλέον εγγυήσεις για την πορεία του έργου ως καλός γνώστης της ελληνικής διοικητικής κωλυσιεργίας. Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το χρόνο παράδοσής του. Τέλος, σημειώνεται ότι το εργοτάξιο παραδόθηκε απαλλαγμένο από κάθε είδους προβλήματα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015».

Η κ. Κεφαλίδου καλεί την υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει  ποιά είναι η πορεία εξέλιξης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και ποιά η τύχη της χρηματοδότησής του (Ευρωπαϊκοί, Εθνικοί πόροι καθώς και πόροι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή