Πώς το ταμπλό «πληγώνει» τις τράπεζες

Πώς το ταμπλό «πληγώνει» τις τράπεζες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραπεζική αργία τον Ιούλιο του 2015, την οποία προκάλεσε η επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου, αποτελεί το κυρίαρχο γεγονός για τον τραπεζικό κλάδο στα χρόνια των μνημονίων. Αυτή η ανοικτή πληγή για τις τράπεζες –που επηρεάζει κυρίως την επιστροφή καταθέσεων– έχει αποτυπωθεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Πιο συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου 2015, δηλαδή δύο μέρες πριν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ανακοινώσει την επιβολή τραπεζικής αργίας και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, o τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. είχε κλείσει στις 13.175,20 μονάδες. Από τότε μέχρι και στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2017 ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει συντριπτικές απώλειες 93,89%. Ακόμη και στις 3 Αυγούστου 2015, όταν επαναλειτούργησε το Χ.Α. μετά ένα μήνα αργίας, η πτώση του τραπεζικού δείκτη μέχρι σήμερα φθάνει το -91,28%.

Η εικόνα του κλάδου παραμένει άσχημη και στις 38 πρώτες συνεδριάσεις του 2017, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από 8,422 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου 2017, έχει υποχωρήσει στα 7,769 δισ. ευρώ, δηλαδή καταγράφεται μείωση 653 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μετοχών. Οπως υπογραμμίζουν στις εκθέσεις τους οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με σειρά σπουδαιότητας είναι τα εξής: α) η επιστροφή καταθέσεων, β) η μείωση των «κόκκινων» δανείων, γ) η περαιτέρω χαλάρωση των capital control με τα οποία έχουν συμπληρωθεί ήδη 20 μήνες και δ) η επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία. Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να είναι και στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών το τριήμερο 21-23 Mαρτίου 2017 στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν υποστεί πανωλεθρία στα τραπεζικά τους χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν ελληνικές τράπεζες, καθώς εξαϋλώθηκαν τα κεφάλαιά τους μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είχε ανέλθει στα 34 δισ. και σήμερα, όπως προαναφέραμε, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών φθάνει τα 7,769 δισ. (κλείσιμο χρηματιστηρίου στις 22/2/2017). Για τις τράπεζες, που πιέζονται να επιτύχουν τους πολύ φιλόδοξους στόχους των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, η νέα ασάφεια σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μόνον εποικοδομητική δεν χαρακτηρίζεται από αναλυτές. Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, για το άνοιγμα ενός ενάρετου χρηματοπιστωτικού κύκλου, αρχής γενομένης με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσει έως τα τέλη Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή