Πεπεισμένος για εκλογική νίκη στην ΠΓΔΜ ο Ζάεφ

Πεπεισμένος για εκλογική νίκη στην ΠΓΔΜ ο Ζάεφ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε την Πέμπτη πως θα είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση τον Μάρτιο και να δώσει τέλος στη διετή παρατεταμένη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα από τον Μάρτιο του 2015, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που κατέληξε στην παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία βρισκόταν στην εξουσία επί μία δεκαετία.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το συντηρητικό VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Γκρούεφσκι, προσπάθησε ανεπιτυχώς να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, παρατείνοντας την κρίση.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε χθες πεπεισμένος ότι θα δώσει τέλος σε αυτή την κρίση, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

«Τώρα πρέπει να συμφωνήσουμε στο μοίρασμα των υπουργείων και στη μεταρρυθμιστική πλατφόρμα της μελλοντικής κυβέρνησης», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ζάεφ, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στο Σεράγεβο, τονίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα αλβανικά κόμματα της χώρας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τον Ζάεφ, μόνο υπό τον όρο να περάσει ο νόμος που προβλέπει ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Ενδεικτικά, το βράδυ της Τετάρτης, η Δημοκρατική Ενωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συμφωνία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πάνω σε έναν τέτοιο νόμο, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των αλβανικών κομμάτων, καθώς τα αλβανικά αποτελούν επίσημη γλώσσα μόνο στις περιοχές όπου οι Αλβανοί πολίτες αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 20% του τοπικού πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή