Στα 130 εκατ. οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων το πρώτο δίμηνο

Στα 130 εκατ. οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων το πρώτο δίμηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν και στο ξεκίνημα του 2017 την εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων, προκειμένου να μειώσουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς συνολικά 8 εισηγμένες προχωρούν στην έκδοση ομολογιακών δανείων, προσδοκώντας να αντλήσουν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. Βέβαια το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου οι αποδόσεις του ετήσιου και 2ετούς ομολόγου άγγιξαν αντίστοιχα το 13% και το 9,70% (συνεδρίαση 16 Φεβρουαρίου 2017), αντιλαμβάνεται κανείς ότι το επιτόκιο δανεισμού παραμένει απαγορευτικό για τις εισηγμένες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που προχωρούν στην έκδοση ομολογιακών δανείων με αναδόχους τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού η ρηχή χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά με μηδενικό κόστος.

Η μεγαλύτερη εγχώρια αλευροβιομηχανία «Μύλοι Λούλη» στις 5 Ιανουαρίου 2017 ανακοίνωσε την υπογραφή δύο συμβάσεων κοινών εμπραγμάτως εξασφαλισμένων κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων, ύψους ευρώ 30 εκατ. και ευρώ 10 εκατ. αντίστοιχα, με συντονίστρια και διαχειρίστρια τράπεζα την Alpha Bank. Και τα δύο δάνεια είναι πενταετούς διάρκειας και σκοπός τους είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, καθώς και η χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της αλευροβιομηχανίας.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου συγκαλεί α΄ επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 22.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Η «Trastor ΑΕΕΑΠ» στις 2 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης μακροπρόθεσμου δανείου ποσού έως 20.000.000 ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με τους συνήθεις όρους παρόμοιων δανειοδοτήσεων και την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων. Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής «Πλαίσιο Computers» στις 10 Φεβρουαρίου προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως, συνολικής ονομαστικής αξίας 6.000.000,00 ευρώ και διάρκειας πέντε ετών. Τα παραπάνω κεφάλαια θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Ακόμη η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι η κατά 50% κοινή εταιρεία της με δ.τ. Piraeus Port Plaza 1 συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 20 εκατ. ευρώ σε δύο σειρές.

Η πρώτη σειρά ποσού 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τη μετασκευή του ακινήτου ιδιοκτησίας της πλησίον του λιμένος Πειραιώς από αποθήκες των παλαιών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» σε σύγχρονο κτίριο γραφείων 10.500 τ.μ. καθώς και υπόγειων θέσεων στάθμευσης περίπου 4.600 τ.μ. Η δεύτερη σειρά θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση της πρώτης σειράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή