ΗΠΑ: Ανατροπή στην πολιτική για τρανς μαθητές

ΗΠΑ: Ανατροπή στην πολιτική για τρανς μαθητές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντηρητικοί την επαίνεσαν, ενώ οι φιλελεύθεροι και η κοινότητα των τρανς την καταδίκασαν ως σοβαρό βήμα οπισθοδρόμησης. Ο λόγος, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τις οδηγίες του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για το δικαίωμα των μαθητών δημόσιων σχολείων να επιλέγουν τουαλέτα βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται και όχι κατ’ ανάγκην βάσει του φύλου γέννησής τους.

«Το Κογκρέσο, τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και οι τοπικές κυβερνήσεις είναι σε θέση να χαράξουν τις πρόσφορες πολιτικές ή και να θεσπίσουν νόμους για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Λευκού Οίκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντεβός δήλωσε ότι «το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «τα σχολεία, οι κοινότητες και οι οικογένειες μπορούν να βρουν –και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη βρει– λύσεις που προστατεύουν το σύνολο των μαθητών».

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αυτή η κίνηση δείχνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Εδώ δεν πρόκειται για κρατική υπόθεση. Πρόκειται για την εξασφάλιση της ισότητας για όλους», δήλωσε η κ. Πελόζι, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Ρεπουμπλικανού προέδρου ότι δεν θα θίξει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο με συνθήματα όπως «όχι στο μίσος – όχι στον φόβο – οι τρανς μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι», μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης.

Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα την κατάσταση στα δημόσια σχολεία, δεδομένου ότι ομοσπονδιακός δικαστής από το Τέξας είχε αναστείλει προσωρινά την οδηγία Ομπάμα, ήδη από τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η οδηγία Ομπάμα απειλούσε με διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης τα δημόσια σχολεία που δεν θα συμμορφώνονταν.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουινίπιακ δείχνει ότι, ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, μόνο των 38% των ψηφοφόρων επικροτεί τον τρόπο που εκπληρώνει τα προεδρικά του καθήκοντα, ενώ το 55% τοποθετείται αρνητικά. Τα ποσοστά είναι πρωτοφανή για έναν πρόεδρο στην αρχή της θητείας του. Αίσθηση προκαλεί και ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο το 63% των ψηφοφόρων αποφαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι αρκετά ισορροπημένος», ενώ το 55% εξ αυτών δεν τον θεωρούν έντιμο.

Ευνοϊκότερη γνώμη για τον Τραμπ δείχνει να διαμορφώνει η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Pew. Σε ποσοστό 52% όσοι πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τον Τραμπ αν ερχόταν σε σύγκρουση με τους ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, ενώ εκείνοι που υιοθετούν την αντίθετη άποψη περιορίζονται στο 32%. Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών προβληματίζονται ήδη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προεδρία Τραμπ στις πιθανότητες επανεκλογής τους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή