Διευκρινίσεις Κομισιόν μετά τις δηλώσεις Γιουνκερ για το κοινοτικό κεκτημένο

Διευκρινίσεις Κομισιόν μετά τις δηλώσεις Γιουνκερ για το κοινοτικό κεκτημένο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η επιστολή  του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Γιουνκέρ, έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Γουάινσταιν, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη παρερμηνεία.

«Πρόκειται για λανθασμένη παρουσίαση της απάντησης και λάθος κατανόηση του νοήματος των ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και θα πρέπει να υπενθυμισθεί: α) ότι ο πρόεδρος Γιουνκέρ έχει ήδη δηλώσει την υποστήριξή του για συλλογική διαπραγμάτευση στο παρελθόν (βλ. κοινή διακήρυξη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015 και η υπόλοιπη απάντηση) και β) είμαστε εμείς που διεκπεραιώσαμε την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου γ) είμαστε εμείς που εξασφαλίσαμε ότι μία ομάδα ανεξάρτητων ειδικών θα μπορούσε να εργασθεί για αυτά τα ζητήματα, ακριβώς για να διασφαλίσουμε το σεβασμό για τα κεκτημένα και τις κάλλιστες πρακτικές. Μία εντελώς παρερμηνευμένη, την οποία εμφανώς μηχανεύθηκε κάποιος», ανέφερε συγκεκριμένα.

Νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία) με αίτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, καθώς, όπως υποστήριξαν το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Όπως είχε δημοσιοποιηθεί, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είχε υποστηρίξει τη θέσει ότι τα μέτρα, που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή