Αναστασιάδης: «Ας ελπίσουμε, ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα»

Αναστασιάδης: «Ας ελπίσουμε, ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας ελπίσουμε, όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δε θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο περιθώριο της τελετής απονομής των Βραβείων Εξαγωγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αναστασιάδης ερωτήθηκε για το πότε θα αποστείλει την επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία θα περιγράφονται όσα έχουν λεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος είπε ότι «είχα αποφασίσει να απαντήσω αμέσως μετά την επιστολή του κ. Ακιντζί, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, ευελπιστώντας ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου».

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη. Ήδη το περιεχόμενο διαβιβάστηκε δια του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα Ηνωμένα Έθνη κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του», σημείωσε.

Ως προς τις εκτιμήσεις του για τα όσα έγιναν και για το εάν οι αιτίες βρίσκονται πίσω από το ότι οι Τούρκοι επιθυμούν πάγωμα μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο ή αν επιδιώκεται κάτι άλλο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι από τη μια είναι το δημοψήφισμα. Ο κύριος στόχος της Τουρκίας ή του προέδρου Ερντογάν είναι να επιτύχει αυτό που επιδιώκει, ενώ κατά δεύτερο λόγο και σε μια απροθυμία να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους με βάση τη ρητορική που ανέπτυξαν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων ή παραμονής στρατευμάτων. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε υποθέσεις. Ας ελπίσουμε, όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος έχει αναφερθεί σε συνέντευξη του σε μια νέα μεθοδολογία και νέα προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Πρόεδρος είπε ότι «η μεθοδολογία και η προσέγγιση έγιναν ενόσω θα υπήρχε ο διάλογος εν ζωή. Δηλαδή να καταγραφούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε μια στήλη, να καταγραφούν οι μικρές διαφορές που υπάρχουν και οι μεγάλες.  Να γίνει προσπάθεια στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη νέα Σύνοδο που προγραμματιζόταν να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου, η ολοκλήρωση των ελαχίστων που απομένουν ή των μικρών σε σημασία διαφορών που υπάρχουν και εν συνεχεία να συζητούντο κεφαλαιώδη θέματα που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Μετά τη συμπεριφορά, τη στάση του κ. Ακκιντζί, της μη προσέλευσης στο διάλογο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα τουλάχιστον οτιδήποτε που να αναφέρεται σε μεθοδολογία ή σε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων εφόσον δεν υπάρχει ο διάλογος».

Κληθείς να πει αν για αυτή την εικόνα υπάρχουν ευθύνες και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θεωρώ ότι μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες».

Σε παρατήρηση ότι άφησε να εννοηθεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος έχει ευθύνες αναφορικά με τη μεθοδολογία, ο Πρόεδρος είπε ότι «με την έννοια δηλαδή ότι δεν τηρείτο μια αυστηρά διαδικασία με όσα συμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη. Θα έπρεπε δηλαδή, όχι (να γίνονταν) παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά επιτέλους (να υπήρχε) εμμονή στο ότι πρέπει από όλες τις πλευρές να τηρείται αυτό που συμφωνήθηκε ως ημερήσια διάταξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή