ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταύρος Θεοδωράκης για τα τρία χρόνια του Ποταμιού: «Είμαι περήφανος για κάθε λέξη, για κάθε δράση»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Είμαι περήφανος για κάθε μέρα, για κάθε λέξη, για κάθε δράση». Με μια επετειακή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γιόρτασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

Oλόκληρη η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου. Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, η δεύτερη φράση που λένε οι άνθρωποι που συναντώ είναι "τι θα κάνουμε;".

Όλοι σ’ ένα αδιέξοδο. Ακόμη κι αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, μετά από δυο- τρεις κουβέντες αναρωτιούνται "έχουμε άλλη λύση;".

(…) Τα τελευταία χρόνια με φωνάζουν συχνά οι μαθητές στα λύκεια. Να τους μιλήσω για τη ζωή "εκεί έξω". Στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στο Πόρτο Ράφτη. Συζητάμε. Ε, λοιπόν σας λέω ότι τα έχουν καταλάβει όλα. Τα λάθη των πατεράδων τους, τα λάθη όλων μας. Ότι σκεφτόμαστε το συμφέρον για την ομάδα, το σπίτι, το κόμμα κι όχι το δημόσιο συμφέρον.

(…) Τα ξέρετε τα νούμερα της ανεργίας. Και ειδικά των νέων. Οι γρήγορες τσαπατσούλικες λύσεις κατέστρεψαν πολλές ζωές. Οικογένειες κατρακυλούν στη φτώχεια. Κοινωνικές δομές που υποστήριζαν τους αδύναμους, κλείνουν. Από τη σπατάλη περάσαμε μεμιάς στη τσιγκουνιά.

(…) Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο δεν μπορούν – φάνηκε!- να της δώσουν νέα ορμή. Ποιος να τους εμπιστευθεί; Μέχρι χθες ζούσαν μόνο για το ρουσφέτι. Οι μίζες έγιναν συνώνυμο της πολιτικής. Κάποιοι συμμετείχαν, κάποιοι δεν αντέδρασαν. Ας κάνουν λοιπόν στην άκρη.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μας σώσουν και όσοι είναι δέσμιοι θεωριών του 19ου αιώνα. Δεν μπορούν αυτοί, που ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί αν… επιστρέψει στο παρελθόν.

Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ". Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα.

Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη – τη δύναμη της λογικής και του δίκιου.

(…) Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, να αλλάξουμε συνήθειες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή. Καλημέρα λοιπόν και ελπίζω να συναντηθούμε. Τολμήστε το.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το Ποτάμι στις 26 Φεβρουαρίου του ‘14. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, είμαι περήφανος για κάθε μέρα, για κάθε λέξη, για κάθε δράση. Και κυρίως είμαι περήφανος για όλους αυτούς που μαζί αγωνιζόμαστε για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ