ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπόδια στη συνεργασία Ποταμιού και «τριών»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα πρώτα εμπόδια στη συνεργασία του Σταύρου Θεοδωράκη με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη διεφάνησαν ήδη, καθώς οι τρεις επιμένουν στην εξ υπαρχής δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, καθώς θα επιφέρει τη διάλυση του Ποταμιού, βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τις θέσεις των τριών μετέφερε στην «Κ» ο μετέχων ενεργά στην πρωτοβουλία τους κ. Γιάννης Δατσέρης. Σχολιάζοντας ρεπορτάζ που ήθελε τον κ. Θεοδωράκη να εξετάζει ως πιθανό σχήμα σύμπραξης μια πολιτική ομπρέλα που θα μπορούσε να συστεγάσει το Ποτάμι και την πρωτοβουλία των τριών, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι τρεις να μετέχουν σε μια συμπαράταξη με το Ποτάμι. «Αν ήταν αυτή η επιθυμία μας, θα είχαμε ήδη συμπαραταχθεί ως τάση της ΔΗΣΥ της κ. Γεννηματά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δατσέρης, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η απόφαση των τριών να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά καινούργιο είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η άρνησή τους να μετάσχουν σε οποιοδήποτε σημερινό πολιτικό σχήμα ως συμπλήρωμα.

Με εντελώς άλλον τρόπο βλέπουν τα πράγματα στο Ποτάμι. Αλλωστε, ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης έχει πει σε ανύποπτο χρόνο στους τρεις ότι όχι μόνον δεν επιθυμεί να διαλύσει το Ποτάμι, αλλά και ότι θα ήταν πρωτοφανές να αυτοκαταργηθεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή απλώς οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε κάμψη ή και γιατί τρία πολιτικά στελέχη επιθυμούν την επάνοδό τους στην ενεργό πολιτική. «Το Ποτάμι θα το διαλύαμε αν όλος ο χώρος, δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, είχε συμφωνήσει με την αυτοδιάλυσή του, στη δημιουργία μιας νέας παράταξης», έλεγαν χθες συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη επικαιροποιώντας έτσι τη θέση του ότι, «αν θέλουν οι τρεις να συμπράξουμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ποτάμι θα υφίσταται και στις επόμενες εκλογές είτε μόνο του είτε υπό τη σκέπη ενός ευρύτερου σχήματος, αλλά διατηρώντας την πολιτική αυτονομία του».

Με αυτά τα δεδομένα, προφανώς είναι άκαιρα τα ρεπορτάζ που εμφανίζουν τους τρεις και τον κ. Θεοδωράκη να συνδιοργανώνουν κοινή εκδήλωση στα μέσα Μαρτίου. Διότι είναι προφανές ότι, για να ανακοινώσουν σε τρεις εβδομάδες κάποιου είδους συμφωνία, μία από τις δύο πλευρές πρέπει να βάλει πάρα πολύ νερό στο κρασί της.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ