Τα ρομπότ-εργάτες στρέφουν τους Ολλανδούς στον Βίντερς

Τα ρομπότ-εργάτες στρέφουν τους Ολλανδούς στον Βίντερς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία, λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ρομποτικής τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Ο φόβος που προκαλείται από την αύξηση του φαινομένου του αυτοματισμού και τη συνεπακόλουθη απώλεια πολλών θέσεων εργασίας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, λίγες εβδομάδες πριν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ολλανδία θεωρείται το λίκνο της πολυπολιτισμικότητας, της θρησκευτικής ανοχής και του ελεύθερου εμπορίου. Επίσης, το Ρότερνταμ αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, προσφέροντας τουλάχιστον 130.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία.

Ωστόσο, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, κ. Βίλντερς, συμμερίζεται τον φόβο των εργαζομένων που διαθέτουν χαμηλά προσόντα, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ανάπτυξη του αυτοματισμού. Η απειλή της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική του κόμματος του κ. Βίλντερς, στρέφεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στην πολυπολιτισμικότητα, που ήταν μέχρι τώρα οι σημαίες στο διεθνές λιμάνι του Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με τον Νιεκ Σταμ, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων στην Ολλανδία, «οι λιμενεργάτες δεν θα ψηφίσουν τον Βίλντερς γιατί είναι ρατσιστές. Θα τον ψηφίσουν γιατί είναι εξαγριωμένοι». Σήμερα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για γεροδεμένους λιμενεργάτες χαμηλών προσόντων και μεγαλύτερη ζήτηση για άτομα που διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Ως εκ τούτου, ο κ. Βίλντερς γνωρίζει σε ποια σημεία πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική του δράση. Επιθυμεί, μεταξύ άλλων, να κάνει απροσπέλαστα τα σύνορα της Ολλανδίας, ενώ υπεραμύνεται της εξόδου της χώρας από το ευρώ αλλά και από την Ε.Ε., της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος. Ο κ. Βίλντερς, που ζει υπό τη διαρκή επιτήρηση της αστυνομίας, στρέφεται εναντίον των μουσουλμάνων, ενώ δεν δίστασε πρόσφατα να μιλήσει για «μαροκινό συρφετό» στην Ολλανδία. Ο υπεύθυνος, όμως, του λιμανιού του Ρότερνταμ εκτιμά πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Βίλντερς μπορεί μάλλον να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των Ολλανδών πολιτών, παρά να τις προασπίσουν. Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg: «Δεν θεωρώ ότι ο προστατευτισμός οποιασδήποτε μορφής θα βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας. Το 3,5% της οικονομικής παραγωγής της Ολλανδίας προέρχεται από το λιμάνι του Ρότερνταμ. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει όλα αυτά χωρίς το παγκόσμιο εμπόριο, γι’ αυτόν τον λόγο μάς ενδιαφέρει να εξυπηρετούμε 350 – 500 εκατ. Ευρωπαίους και όχι μόνο 16 εκατ. Ολλανδούς».

Ο αυξανόμενος αντίκτυπος που ενδεχομένως θα έχει ο αυτοματισμός στην εργασία κινεί το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα ρυθμίζει και θα περιγράφει τις εργασίες που θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τα ρομπότ, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις φετινές γαλλικές εκλογές Μπενουά Αμόν τάσσονται υπέρ της επιβολής φόρου στις επιχειρήσεις που θα αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρομπότ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή