ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Δέσμευση Μητσοτάκη για πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μητσοτάκης Κυριάκος

«Θέλω να δεσμευτώ ότι για η ΝΔ δεν θα υπάρξει παιδί που δεν θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του α’ δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού Παπάγου-Χολαργού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι πρόκειται για έργο στολίδι για το δήμο και έδωσε συγχαρητήρια στην προηγούμενη και την νυν δημοτική αρχή καθώς και σε όλους όσους δούλεψαν για να ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι έργο για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της προσχολικής αγωγής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε μια έρευνα στις ΗΠΑ που μελέτησε τις γνωστικές δυνατότητες παιδιών 15 ετών σε ζητήματα βασικής κατανόησης κειμένου και εξοικείωσης με βασικές μαθηματικές έννοιες. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα παιδιά που είχαν ποιοτική προσχολική αγωγή είχαν 30% καλύτερες γνωστικές δυνατότητες σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν. «Οι ανισότητες στη ζωή συχνά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευκαιριών που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι στα πρώτα βήματα της ζωής. Είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτά τα παιδιά που θα χαρούν σήμερα αυτό το έργο, θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους. Είναι άδικο να υπάρχουν και σήμερα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στη προσχολική ζωή», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα μίλησε για αταξία από την πλευρά της Πολιτείας σχετικά με το τι διδάσκονται τα παιδιά και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα από ένα ενιαίο πρίσμα. Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, συνέχισε, πρέπει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω, από το νηπιαγωγείο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πρώτα, και μετά να δούμε τι θα κάνουμε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια και στο προσωπικό που θα εργαστεί στο βρεφονηπιακό σταθμό. «Ξέρω ότι καταθέτετε περίσσευμα ψυχής. Το κάνετε με αγάπη και αφοσίωση για τα παιδιά μας. Αξίζετε τη στήριξή μας και να λειτουργείτε σε καθεστώς εργασιακής ασφάλειας», συμπλήρωσε. «Όταν ήμουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μου έκανε εντύπωση γιατί το δημόσιο προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό σε ειδικότητες που μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμες και με ορισμένου χρόνου σε άλλες ειδικότητες που είναι πολύ καθοριστικές για βασικές υπηρεσίες όπως οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί», πρόσθεσε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Με αιχμές και ερωτήματα σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι τουλάχιστον περίεργο», σχολιάζουν, «ο κ. Μητσοτάκης, ο γνωστός «κόφτης» θέσεων εργασίας σε δημόσιες δομές να αναρωτιέται γιατί το Δημόσιο δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί δεν το έκανε όσο ήταν ο αρμόδιος υπουργός;».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν τι έχει κάνει αυτή κυβέρνηση προκειμένου περισσότερα παιδιά από ποτέ να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, πώς σχεδιάστηκε αυτό το σύστημα και με τι πόρους εφαρμόστηκε, και πως οι εργαζόμενοι εισπράττουν για πρώτη φορά τακτικά κάθε μήνα τον μισθό τους, ώστε, συμπερασματικά, να εξασφαλίζεται η ποιοτική διατροφή των παιδιών και η απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε σήμερα ότι με τη  ΝΔ «δεν θα υπάρξει παιδί που δεν θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό»«, για να τονίσουν: «Γεγονός είναι πάντως ότι σήμερα, με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς περισσότερα παιδιά από ποτέ, συγκεκριμένα 92.750 παιδιά έναντι 80.326 τη χρονιά 2014-15, στον καιρό του παλιού καθεστώτος». Σημειώνουν ακόμα ότι «για πρώτη φορά απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς 44.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας».

Οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν επιπλέον ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκαίων δαπανών καλύφθηκε με εθνικούς πόρους και όχι με πόρους του ΕΣΠΑ» και πως «σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα απλό και αντιγραφειοκρατικό σύστημα, φιλικό προς τους γονείς και τις δομές». Αναφέρουν, τέλος, ότι «με το νέο σύστημα καταβάλλονται στους παιδικούς σταθμούς εγκαίρως τα τροφεία και έτσι, για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι εισπράττουν τον μισθό τους τακτικά κάθε μήνα και εξασφαλίζεται η ποιοτική διατροφή των παιδιών και η απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ