ΕΛΛΑΔΑ

Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ε.Ε. άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο κατά των παράτυπων μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα η Κομισιόν ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, «με την άμεση σύναψη» συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία και την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους», αν «υπάρχει κίνδυνος φυγής».

«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι αν άνθρωποι έχουν ανάγκη, θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Περίπου 13.500 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι στιγμής μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία (εκ των οποίων περίπου 9.600 από την Ελλάδα), την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετεγκατασταθούν έως και 160.000 σε διάστημα δύο ετών.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία από τα κράτη - μέλη» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τόνισε δε «ότι είναι εφικτό έως τον Σεπτέμβριο να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των ατόμων που πληρούν τις προδιαγραφές από την Ιταλία και την Ελλάδα».

Η στάση των χωρών-μελών σε ότι αφορά την αποδοχή αιτούντων ασύλο είναι από ενθουσιώδης μέχρι εχθρική. Σύμφωνα με την Κομισιόν μόνο δύο χώρες, η Μάλτα και η Φινλανδία βρίσκονται τώρα σε τροχιά πλήρους υλοποίησης των υποχρεώσεών τους».

«Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβρη η Κομισιόν δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών της κινούμενη νομικά κατά των χωρών που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν επίσης σήμερα «ένα σχέδιο δράσης», προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

Η Κομισιόν προτείνει παράλληλα στα κράτη μέλη να μειώσουν την προθεσμία που έχουν οι μετανάστες για να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων για την απέλασή τους.

Επίσης προτείνει να τεθούν στη διάθεση των χωρών μελών 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 «για να υποστηρίξουν τα εθνικά μέτρα αναφορικά με τις απελάσεις καθώς και τις κοινές, ευρωπαϊκές ενέργειες».

Οι διαπραγματεύσεις επανεισδοχής με τρίτες χώρες θα πρέπει να επιταχυνθούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με την άμεση ολοκλήρωση» των συνομιλιών με τη Νιγηρία, την Τυνησία και την Ιορδανία και «την έναρξη διαλόγου με το Μαρόκο και την Αλγερία».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ