Εξωδικαστική ρύθμιση για το σύνολο των χρεών ζητούν οι πιστωτές

Εξωδικαστική ρύθμιση για το σύνολο των χρεών ζητούν οι πιστωτές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακρατούμενοι  φόροι και ΦΠΑ εξακολουθούν να χωρίζουν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών διαπιστώθηκε ότι τα βασικά «αγκάθια» που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί του συγκεκριμένου θέματος παραμένουν, παρά τις συναντήσεις επί συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, συζητήθηκε επίσης το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προωθούνται από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αποχή των συμβολαιογράφων. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της τεχνολογικής υποδομής στα τέλη Μαρτίου και τη σταδιακή ενεργοποίηση της διαδικασίας για τους νέους πλειστηριασμούς. Με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, η πλήρης ενεργοποίηση της πλατφόρμας αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου με την ένταξη στο σύστημα και των παλαιότερων πλειστηριασμών. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τις τράπεζες, που θεωρούν ότι στο μεσοδιάστημα θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα υπονομεύσει την προσπάθειά τους για μείωση των «κόκκινων» δανείων, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της εποπτικής αρχής, του SSM.

Σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στη χθεσινή συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη θέση της να εξαιρούνται από τη διαγραφή οφειλές από ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους και ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να περιοριστεί η δημοσιονομική επίπτωση. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν εξαρχής να μην ισχύουν οι παραπάνω εξαιρέσεις. Μία ακόμη διαφωνία που έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή που αφορά στο ελάχιστο όριο οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το όριο αυτό πρέπει να είναι τα 20.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές και οι τράπεζες επιθυμούν αυτό να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι τα περισσότερα ανοικτά ζητήματα έχουν διευθετηθεί.

Επί τάπητος φέρεται να τέθηκε και το ζήτημα της νομικής προστασίας σε στελέχη τραπεζών, Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων που θα αποφασίζουν και θα υπογράφουν τις ρυθμίσεις περί διαγραφής χρεών, προκειμένου στη συνέχεια να μην αντιμετωπίζουν διώξεις περί απιστίας. Η προστασία των τραπεζικών στελεχών θα αφορά στην κάλυψη για μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες θα εξετάζονται προηγουμένως από την εποπτική αρχή, που θα αξιολογεί το κατά πόσο είναι βάσιμες σε σχέση με την τήρηση των αναγκαίων διαδικασιών που προβλέπουν ο νόμος και οι κανονισμοί της τράπεζας.

Στη συνάντηση χθες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης κ. Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Κοντονής, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούσης.

Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τη διαγραφή χρεών καθώς και το ελάχιστο όριο οφειλής έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώνεται σήμερα, στις 2 μ.μ., όμως οι διαφωνίες που υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές καθιστούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει και το τελικό.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης είχαν κατατεθεί μέχρι χθες το απόγευμα 292 σχόλια, με τα περισσότερα να αφορούν τα άρθρα 12 (97 σχόλια) και 2 (48 σχόλια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή