Δηλώσεις με… οσμή νοθείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ν και οι βουλευτικές εκλογές στη γειτονική Αλβανία είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Ιούνιο, τα προεκλογικά όργανα άρχισαν να παίζουν ήδη σε ρυθμούς σκληρού ροκ, με την αντιπολίτευση να προεξοφλεί νοθεία στην κάλπη και να οργανώνει διαδηλώσεις καθημερινά αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής, που θα διενεργήσει την εκλογική διαδικασία. Κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση θέματα διαφθοράς και εκτοξεύονται βαρύτατες καταγγελίες για εμπλοκή κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων στην κάλυψη καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, σε σημείο που κάποιοι να τις αποκαλούν «ναρκοεκλογές».

Και αν, όπως όλα δείχνουν, τα ναρκωτικά και η καλπάζουσα διαφθορά θα είναι το ένα πεδίο πολιτικής αναμέτρησης, η πλειοδοσία εθνικοπατριωτισμού και αλυτρωτισμού αναμένεται να αποτελέσει για τα κόμματα το σίγουρο «εμπόρευμα» προς το εκλογικό σώμα το οποίο θα αποφέρει ψήφους. Και εδώ το πράγμα βγαίνει από τα σύνορα της χώρας και μπορεί να ακουμπήσει επικίνδυνα την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα έχει επενδύσει στον αλυτρωτισμό και τα αποτελέσματα της πολιτικής του γίνονται ήδη ορατά στην ΠΓΔΜ. Η πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει στα Τίρανα τους ηγέτες των Αλβανών του Τετόβου και να τους επιβάλει την ατζέντα, στη βάση της οποίας θα διαπραγματευθούν τη συνεργασία τους με τα σλαβομακεδονικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια, υπήρξε ωμή εμπλοκή στα εσωτερικά άλλης χώρας. Επικαλούμενος την έξωθεν αυτή παρέμβαση ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ αρνήθηκε να επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σλαβομακεδόνες σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα και η χώρα εισήλθε σε τροχιά πολύ επικίνδυνης πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ομως εκλογές στην Αλβανία χωρίς ελληνική «εμπλοκή» είναι φαγητό χωρίς αλάτι και η κυβέρνηση του Εντι Ράμα φρόντισε να το υπενθυμίσει εγκαίρως με τα γεγονότα στη Χειμάρρα, το θέμα των Τσάμηδων και τις συχνές υπεροπτικές δηλώσεις του ιδίου, του τύπου «πέρασαν οι εποχές που ο πλούσιος γείτονας μας κουνούσε το δαχτυλάκι»…

Είναι βεβαίως νωρίς για προβλέψεις, αλλά πάντως όταν καλλιεργείται μονίμως ατμόσφαιρα καχυποψίας για ελληνικές βλέψεις ή τροφοδοτείται κλίμα διεκδικήσεων γύρω από το «Τσάμικο», πολύ εύκολα μπορεί να φουντώσει ο ανθελληνισμός στον δρόμο προς τις εκλογές και τότε όλοι θα σπεύσουν για συγκομιδή ψήφων. Αρκεί να μπει μια μπουλντόζα στη Χειμάρρα για να κατεδαφίσει κτίρια, να συγκρουστούν οι ομογενείς ιδιοκτήτες τους με την αστυνομία, να ανάψει πόλεμος δηλώσεων με την Αθήνα, για να στηθεί μια προβοκάτσια. Η ελληνική ομογένεια δεν πρέπει να δώσει λαβές. Ο Εντι Ράμα μετέβη την περασμένη εβδομάδα στους Αγίους Σαράντα απ’ όπου εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στην ελληνική μειονότητα, ενώ ο ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι επισκέπτεται την Αθήνα. Πρόκειται για κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή