Σάλος στις ΗΠΑ και στην ομάδα γυμναστικής

Σάλος στις ΗΠΑ και στην ομάδα γυμναστικής

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις πρώην αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, μία εκ των οποίων αναδείχθηκε ολυμπιονίκης το 2000, κατήγγειλαν πως είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από πρώην γιατρό της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής, ο οποίος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν άλλη υπόθεση. Η Τζέιμι Ντάντσερ, χάλκινη ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ το 2000, η Τζέσικα Χόουαρντ, τρεις φορές πρωταθλήτρια Ηνωμένων Πολιτειών στη ρυθμική γυμναστική και η Τζάνετ Αντολεν, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας, εμφανίστηκαν στην εκπομπή «60 minutes» την προηγούμενη Κυριακή και διηγήθηκαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν από τον Λάρι Νασάρ τον επί 30 έτη γιατρό της γυμναστικής ομοσπονδίας, πριν αυτός απολυθεί τον Ιούλιο του 2015 για νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Τζέιμι Ντάντσερ κατέθεσε μήνυση κατά του Λάρι Νασάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις την περασμένη Κυριακή, στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS, κατήγγειλε επωνύμως τα περιστατικά. Η Ντάντσερ είχε επισκεφθεί τον γιατρό για να υποβληθεί σε εξέταση στο ισχίο και διηγήθηκε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: «Εβαζε τα δάχτυλά του μέσα μου, κουνώντας τα πόδια μου», ανέφερε η Ντάντσερ, που επισκεπτόταν τον Νασάρ από όταν ήταν 13 ετών (σ.σ. σήμερα είναι 34). Στη συνέντευξη υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια των θεραπειών, ο Νασάρ δεν χρησιμοποιούσε ποτέ γάντια. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η Ντάντσερ επισκεπτόταν τον γιατρό μόνη της, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ομοσπονδία γυμναστικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την επομένη της συνέντευξης στο CBS, οι τρεις αθλήτριες που μίλησαν ανοικτά για το ζήτημα, έδωσαν και νέα συνέντευξη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Σε δήλωσή της η Ντάντσερ υποστήριξε πως «μιλήσαμε ανοικτά γι’ αυτό το ζήτημα, διότι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει». Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, για ποιο λόγο οι γυναίκες δεν μίλησαν νωρίτερα για το περιστατικό, η Ντάντσερ απάντησε πως «όταν ήμασταν μικρές, θεωρούσαμε πως ήταν κομμάτι της θεραπείας, δεδομένου ότι ο γιατρός υπαγόταν και στη γυμναστική ομοσπονδία των ΗΠΑ και τον εμπιστευόμασταν».

Στην υπόθεση έχει πάρει ανοικτά θέση και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Στιβ Πένι, που τάχθηκε στο πλευρό των αθλητριών, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει πως «υπήρχε άγνοια για τα όσα προσάπτονται στον Νασάρ». Η Ομοσπονδία τον απέλυσε πριν από δύο χρόνια, όταν ο γιατρός κλήθηκε στο δικαστήριο έπειτα από έρευνα που τον εμφάνιζε εμπλεκόμενο σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες δεν σχετίζονταν με τις αθλήτριες. Ο Νασάρ εξέταζε αθλήτριες και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και είναι ήδη αντιμέτωπος με τις κατηγορίες δύο γυναικών. Στη μία εξ αυτών, η μια γυναίκα υποστηρίζει πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον συγκεκριμένο άνθρωπο κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας. Η γυναίκα που είναι σήμερα 25 ετών, κατηγόρησε τον Νασάρ για σεξουαλική κακοποίηση από τα 6 ώς τα 12 της, καθώς οι γονείς της ήταν φίλοι με τον εν λόγω άνθρωπο. Οι δικηγόροι του Νασάρ αρνήθηκαν τις κατηγορίες στο σύνολό τους, οι οποίες πέραν των κακοποιήσεων, αφορούν και σε κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας το οποίο φέρεται να επιχείρησε μάταια να καταστρέψει ο κατηγορούμενος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή