ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγμός σε αθέμιτες χρηματοπιστωτικές συμφωνίες λόγω Brexit

HUW JONES / REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική ενός «πολέμου» μεταξύ των κρατών-μελών που θα αποδυθούν σε λυσσαλέα προσπάθεια για να προσελκύσουν στο έδαφός τους διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα αποχωρήσουν από τη Βρετανία λόγω Brexit. Στόχος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSMA) είναι να αποτρέψει τις επιμέρους εθνικές ρυθμιστικές αρχές να ανταγωνίζονται αθέμιτα η μία την άλλη σε ένα «διαγωνισμό ομορφιάς» για το ποια διαθέτει τον ιδανικότερο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόμβο. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της ESMA, διευκρίνισε ότι η εν λόγω Αρχή εξετάζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει να δημιουργηθεί διελκυστίνδα σε επίπεδο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Λόγου χάριν θα μπορούσε δυνητικά μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να προσφέρει το εξής: περισσότερο αμβλυμένη εποπτεία απ’ ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη, αποσκοπώντας σε υψηλότερη απασχόληση και σε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα που θα αποκόμιζε από τις δραστηριότητες μιας τράπεζας. Οπως παρατηρούν ειδικοί αναλυτές, αυτό το θέμα τίθεται κυρίως από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής ενδεχομένως να λειτουργεί ως πρόωρη ένδειξη του πώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σκέπτονται για την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα ενόψει Brexit. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν διασαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παράδοξες «συμφωνίες», στο πλαίσιο των οποίων οι δραστηριότητες ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα διεκπεραιώνονται μέσω κάποιου γραφείου σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του και τα συστήματα ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης θα παραμένουν στο Λονδίνο. Ούτως ή άλλως, σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα είναι το μεγαλύτερο κέντρο χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων της Γηραιάς Ηπείρου. Ειδικά για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η Βρετανία είναι η δεύτερη σημαντικότερη χώρα διεθνώς, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ διαχειρίζονται κεφάλαια 7 τρισ. δολαρίων για λογαριασμό πελατών τους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Μεταξύ των πόλεων που διεκδικούν να γίνουν η νέα βάση για τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές του Λονδίνου είναι το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο.

Η ESMA εξετάζει τι θα συμβεί όταν χρηματοπιστωτικές εταιρείες τρίτης χώρας (όπως θα καταστεί η Βρετανία) ζητήσει άδεια λειτουργίας σε χώρα της Ε.Ε. Πρόβλημα θα ανακύψει όταν μία τράπεζα με θυγατρική στην Ε.Ε. θα έχει λάβει την άδεια να κρατάει μεγάλο μέρος των λειτουργιών της στο γραφείο της στη Βρετανία. Οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας για να διασφαλισθεί, αφενός, η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών και αφετέρου η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων της διοίκησης. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου ζητούν από τις τράπεζες να έχουν συγκεκριμένη κεφαλαιακή επάρκεια, ομάδα εταιρικής διακυβέρνησης και εγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου, ούτως ώστε να λάβουν την άδεια λειτουργίας σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, έχει την εξουσία για να επέμβει. Εκείνη είναι που θα δώσει άδεια λειτουργίας, π.χ., σε μια τράπεζα με έδρα το Λονδίνο να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη Φρανκφούρτη. Στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη βρετανική πρωτεύουσα σημειώνουν, τέλος, ότι είναι λογικό να υπάρχει κοινή προσέγγιση μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στην Ε.Ε. σχετικά με την έκδοση άδειας λειτουργίας νέων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ