Νέα πολιτική για Αίγυπτο ζητεί από Ε.Ε. ο Κοτζιάς

Νέα πολιτική για Αίγυπτο ζητεί από Ε.Ε. ο Κοτζιάς

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της αλλαγής πολιτικής της Ε.Ε. έναντι της Αιγύπτου τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, έπειτα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα θεωρεί ότι η μεταβολή στάσης δικαιώνει την ελληνική στρατηγική έναντι της Αιγύπτου, η εσωτερική πολιτική σταθερότητα της οποίας, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ασφάλεια της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΣΕΥ, καθώς και σε άλλες συγκυρίες, αντιτάχθηκε αρκετές φορές στις «αντιπαραγωγικές», όπως χαρακτηρίζονται από διπλωματικές πηγές, πιέσεις διαφόρων κρατών-μελών της Ε.Ε. για εξοντωτική καταδίκη του Καΐρου σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σταθεροποίηση της χώρας θα οδηγήσει στην περαιτέρω διασφάλιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτείνει η Αθήνα. Από τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική ατζέντα συζητήθηκε χθες και η κατάσταση στα Δυτ. Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση σε Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμού και συνεννόησης που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας επιπλέον πως απουσιάζουν συχνά ακόμη και βασικές δημοκρατικές αρχές. Χθες, ο κ. Κοτζιάς και ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος συμμετείχαν και στην κοινή συνάντηση των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα την προσπάθεια ενίσχυσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή