Αύξηση 7% αμυντικών δαπανών Κίνας

Αύξηση 7% αμυντικών δαπανών Κίνας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μικρότερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας θα σημειώσουν τη φετινή χρονιά οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οπως έκανε γνωστό το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας θα αυξηθούν το 2017 κατά 7%, φθάνοντας το 1,044 τρισ. γουάν (143,1 δισ. ευρώ) ή το 1,3% του κινεζικού ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, με τις ΗΠΑ να αφιερώνουν στις ένοπλες δυνάμεις τους το 3,3% του ΑΕΠ και τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει ετήσια αύξηση της τάξης του 10%.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων από το Πεκίνο ήρθε με κάποια καθυστέρηση, που έθεσε ερωτήματα για τη διαφάνεια του κινεζικού στρατιωτικού προγράμματος. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (το κινεζικό αντίστοιχο του κοινοβουλίου), ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάν δεν είχε δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, αν και η εκπρόσωπος Τύπου του σώματος Φου Γινγκ είχε προϊδεάσει τους δημοσιογράφους ότι η ετήσια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα κυμαινόταν γύρω στο 7%.

Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, οι εν λόγω δαπάνες αυξάνονταν σε διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο, αλλά το 2015 η αύξηση είχε ήδη πέσει στο 7,6%. Η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ προβλέπεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 6,5%, επίδοση που φαντάζει μεν πολύ υψηλή σε σύγκριση με την ασθενική ανάπτυξη στη Δύση, αλλά αντιπροσωπεύει αισθητή επιβράδυνση για τον ασιατικό γίγαντα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Λι Κετσιάν αναγνώρισε ότι «οι εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της Κίνας όσο και διεθνώς απαιτούν να ετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερο σύνθετες και σοβαρότερες καταστάσεις στο μέλλον». Ως αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε την αργή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, την άνοδο των δυνάμεων που επιθυμούν «απο-παγκοσμιοποίηση» και την ενίσχυση των φωνών υπέρ του προστατευτισμού – αναφορά που «φωτογράφιζε» πρωτίστως τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αγορά ακινήτων

Στο εσωτερικό, η κινεζική ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων, την υπερσυσσώρευση μη αποδοτικών κεφαλαίων και τη χαμηλή εσωτερική κατανάλωση.

Στην ομιλία του, ο Λι Κετσιάν υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις-ζόμπι του κρατικού τομέα, ορισμένες από τις οποίες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους ή και να κλείσουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ τόνισε από το βήμα του Κογκρέσου ότι η Σαγκάη, με τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, πρέπει να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων, ενώ επέμεινε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή