Αύξηση κατανάλωσης 1,4% και πτώση επενδύσεων 0,9%

Αύξηση κατανάλωσης 1,4% και πτώση επενδύσεων 0,9%

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της κατανάλωσης και πτώση των επενδύσεων διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα του ΑΕΠ το 2016, ενώ αρνητική ήταν και η καθαρή επίδραση του εξωτερικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε η Eurobank, κατά το τέταρτο τρίμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, το 2016, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,4%, σε σύγκριση με το 2015. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση σημείωσε πτώση.

Οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 30,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά το 2016 μειώθηκαν κατά 0,9% σε σύγκριση με το 2015.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά συνολικά το 2016 μειώθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2015. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,5% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank δρα Πλάτωνα Μονοκρούσσο, υποδεικνύουν μια αρνητική στατιστική επίπτωση (carry over) το 2017 περίπου 0,6 ποσοστιαίας μονάδας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες στις αρχές του χρόνου και την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, δεν προοιωνίζεται δυναμικό ξεκίνημα για το 2017.

Σχετικά με τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναθεώρηση της εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ, η ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι «αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών του μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεγαλύτερη επίδραση προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης προς τα κάτω της εκτίμησης για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου είχαν ο δείκτης των οικοδομικών αδειών (πτώση 12%) και οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών (πτώση 11,5%) και νομικών και λογιστικών υπηρεσιών (πτώση 1,5%).

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει, εξάλλου, ότι το ΑΕΠ των προηγουμένων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί κυρίως λόγω ενημερωμένων στοιχείων γενικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά, σε ετήσια βάση, όλες τις χρονιές από το 2008 το ΑΕΠ είχε αρνητικό πρόσημο, με εξαίρεση το 2014, οπότε σημείωσε οριακή αύξηση (0,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή