Ανακατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στη Μοσούλη

Ανακατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στη Μοσούλη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ που μάχονται για να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τη δυτική Μοσούλη, το τελευταίο του προπύργιο στη χώρα, προωθήθηκαν σημαντικά την Τρίτη, ανακαταλαμβάνοντας το κύριο κυβερνητικό κτίριο που υπάρχει στην πόλη, το παράρτημα της κεντρικής τράπεζας και το μουσείο όπου οι τζιχαντιστές πριν από τρία χρόνια προέβησαν σε καταστροφικούς βανδαλισμούς. Παρότι τα κυβερνητικά κτίρια ήταν ήδη κατεστραμμένα και δεν χρησιμοποιούνταν από τους εξτρεμιστές, η ανακατάληψή τους είναι σημαντική συμβολική νίκη στον αγώνα για την οριστική εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη χώρα. Την ανακατάληψη ανέλαβαν επίλεκτες ομάδες «ταχείας επέμβασης» του ιρακινού στρατού, οι οποίες με τη βοήθεια ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων την επέτυχαν με επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε ο εκπρόσωπος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Αμπντέλ Αμίρ αλ-Μοχαμαντάουι, τονίζοντας ότι «σκότωσαν δεκάδες από το Ντάες», χρησιμοποιώντας ένα αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, οι επίλεκτες δυνάμεις ανακατέλαβαν και το κτίριο που λειτουργούσε ως το δικαστήριο του ISIS στην πόλη, γνωστό για τις απάνθρωπες ποινές του, οι οποίες περιλαμβάνουν θάνατο διά λιθοβολισμού, ρίψη ανθρώπων από ταράτσες και ακρωτηριασμούς. Την πόλη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να συγχαρεί τους στρατιώτες που συμμετέχουν στις μάχες, δηλώνοντας στην κρατική τηλεόραση κατά την άφιξή του πως «οι Ιρακινοί θα μπορούν να περπατούν με το κεφάλι ψηλά όταν τελειώσει ο πόλεμος». Η τελευταία προώθηση του ιρακινού στρατού ανοίγει τον δρόμο για τη δυσκολότερη φάση της ήδη πεντάμηνης εκστρατείας στη Μοσούλη, κατά την οποία οι ιρακινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους εξτρεμιστές από την παλιά πόλη, η οποία χαρακτηρίζεται από την πυκνότητα του πληθυσμού της και τη στενότητα των δρόμων της, με τους μαχητές του ISIS να βρίσκονται κυριολεκτικά θαμμένοι ανάμεσα στους κατοίκους της ιστορικής συνοικίας.

Η παλιά πόλη εκτείνεται στις δυτικές όχθες του ποταμού Τίγρη, ο οποίος κόβει τη Μοσούλη στα δύο, στη δυτική πλευρά της οποίας ζουν περίπου 750.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οσον αφορά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί από τον ιρακινό στρατό γύρω στις 6.000 όταν ξεκίνησε η εκστρατεία στις 17 Οκτωβρίου, με πολλούς από αυτούς να υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα και αρκετούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί από τους εναπομείναντες μαχητές είναι ξένοι, κάτι που καθιστά τις μάχες εξαιρετικά σκληρές, καθώς οι μαχητές από άλλες χώρες δεν έχουν αυτή τη στιγμή πού να πάνε, ανέφερε ο επικεφαλής μονάδας ελεύθερων σκοπευτών που ανήκει σε μία από τις ομάδες «ταχείας επέμβασης», Αλ-Μοκντάντι αλ-Σαΐντι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 40.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις οικίες τους κατά την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων από την αρχή της επίθεσης να φθάνει στις 211.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή