Οργισμένοι αγρότες έκαναν «έφοδο» στη Ρώμη

Οργισμένοι αγρότες έκαναν «έφοδο» στη Ρώμη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ιταλοί αγρότες από περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς συνέρρευσαν χθες στο κέντρο της Ρώμης, μαζί με τα πρόβατά τους, για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές καθυστερήσεις στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Πάνω από 10.000 ζώα έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τον σεισμό και τις μετέπειτα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αγροτική ένωση Coldiretti.

Οι συγκεντρωμένοι τοποθέτησαν έξω από την ιταλική Βουλή αυτοσχέδια στάνη με τρία πρόβατα που είχαν διασωθεί από περιοχές τις οποίες χτύπησε ο Εγκέλαδος, ενώ αγρότες κυμάτιζαν σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η γραφειοκρατία είναι φονικότερη από τους σεισμούς». Χιλιάδες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα έχουν έδρα τις κεντρικές περιοχές Λάτσιο, Αμπρούτσο και Ούμπρια, τις οποίες συγκλονίζουν συστηματικά δονήσεις από τον περασμένο Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ενέκρινε σχέδιο νόμου για τους σεισμόπληκτους, στο οποίο προβλέπεται αποζημίωση ύψους 35 εκατ. ευρώ για το εισόδημα που απώλεσαν οι αγρότες.

Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις περιφερειακές κυβερνήσεις να αγοράσουν προσωρινά καταφύγια για τα ζώα καθώς οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι διατείνονται ότι το 85% των κοπαδιών χρειάζεται στέγη. «Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πού θα μπορούσαν να στεγαστούν οι επιζήσασες αγελάδες, τα γουρούνια και τα πρόβατα, τα οποία βρίσκονται είτε εκτεθειμένα στο κρύο με κίνδυνο να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν είτε σε κατεστραμμένα κτίσματα», κατήγγειλε η ένωση.

Το στρες που προκάλεσαν το κρύο και ο φόβος περιόρισαν την παραγωγή γάλακτος κατά 30% σε ολόκληρη την περιοχή. Προβλήματα παρουσιάζει και η καλλιέργεια όσπριων, όπως οι φακές, καθώς δεν είναι δυνατή η συγκομιδή τους σε μια κατακερματισμένη από τους σεισμούς γη. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντως, επέμεινε πως η αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή