Αναπροσαρμογή των μισθών στελεχών του ΟΔΔΗΧ

Αναπροσαρμογή των μισθών στελεχών του ΟΔΔΗΧ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8.135 ευρώ τον μήνα από 4.631 ευρώ αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες αποδοχές του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου και του αναπληρωτή γενικού στον Οργανισμό. Αυτό προβλέπει άρθρο νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο «εξαιρεί από το ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα (αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου ύψους 4.631 ευρώ μηνιαίως) τον γενικό διευθυντή και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ». Για τους εν λόγω υπαλλήλους, όπως αναφέρει, «εφαρμόζεται εφεξής το ανώτερο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Στόχος της διάταξης είναι να προσεγγίσουν οι αμοιβές των συγκεκριμένων στελεχών τις αντίστοιχες στελεχών ίδιων προσόντων στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.

Το αρνητικό κλίμα σε μετοχές και κρατικά ομόλογα επηρεάζει και την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ) υπέστησαν οριακή μείωση -0,12% και διαμορφώθηκαν στα 6,543 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 16 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν αρνητικά (αλλά σε ιδιαίτερα στενό εύρος), οι 3 παρέμειναν αμετάβλητες και μία κινήθηκε ανοδικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς να κινηθεί πτωτικά κατά -0,12%. Σε μέσες απώλειες εξέλιξης καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών με -0,55%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,49% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,29%.

Νομοσχέδιο για «κόκκινα» δάνεια

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο και τον λογιστικό χειρισμό των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τις διαγραφές ή τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, δίχως τους οποίους οι ελεγκτές δεν θα υπογράψουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν αρμόδιοι. Οι τράπεζες ελπίζουν αυτό να γίνει στις αρχές της εβδομάδας, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουν στη δημοσίευση των ισολογισμών. Ο λόγος είναι ότι την Τετάρτη 22 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Λονδίνο μεγάλη εκδήλωση της Morgan Stanley για τις τράπεζες, και χωρίς να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, αλλά και χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν θα έχουν και πολλά να πουν οι εγχώριες τράπεζες στους επενδυτές.

Ισπανική σφήνα στη διεκδίκηση της Apivita

Τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες έφεραν τη L’Oreal να βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της ελληνικής εταιρείας παραγωγής φυσικών καλλυντικών Apivita. Οι φήμες περί συμφωνίας είχαν ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σ’ εκείνη την περίφημη στάση στο Παρίσι, κατά την επιστροφή του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τη Λισσαβώνα, συναντήθηκε με στελέχη της L’Oreal και συζήτησαν για κάποια επένδυση στη χώρα μας. Πάντως, χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι η Αpivita θα περάσει, τελικά, στον έλεγχο μιας ισπανικής εταιρείας, της Puig.

Επιστημονική επιτροπή για την ανάπτυξη

Οκτώ Ελληνες και τρεις ξένοι θα απαρτίζουν την Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που αποφάσισε να συγκροτήσει ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου (φωτ.). Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Γιαν Κρέγκελ, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Levy, πρόεδρος του οποίου ήταν ο κ. Παπαδημητρίου πριν υπουργοποιηθεί. Τα υπόλοιπα δέκα μέλη είναι τα εξής: Ν. Θεοχαράκης, Μ. Ματσουκάτο, Ν. Κτιστάκης, Κ. Μόργκαν, Μάικ Ρωμανός, Ελ. Τσουλφίδης, Θ. Μούτος, Κ. Βαΐτσος, Γ. Ζαχαράτος και Γ. Πετράκος. Η θητεία τους θα είναι τριετής και τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιας αποζημίωσης θα καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ευχή όλων είναι η επιτροπή να συμβάλει με τον τρόπο της στην πολυπόθητη ανάπτυξη και να μην επιβεβαιωθεί το γνωστό «αν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή