Τόμσεν: Πλεονάσματα 3,5% θα πλήξουν την ανάπτυξη

Τόμσεν: Πλεονάσματα 3,5% θα πλήξουν την ανάπτυξη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πάγιες θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν την Παρασκευή.

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση του Atlantic Council για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε εκ νέου ότι το χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο, τονίζοντας ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Αθήνα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόσθεσε δε, ότι, αντίστοιχα, καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, χωρίς ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, επισήμανε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική. Η Ελλάδα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε, μεtαξύ άλλων.

Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή