Σπεύδουν να αγοράσουν διαμερίσματα από τα… μπετά στη Σόφια πολλά νοικοκυριά

Σπεύδουν να αγοράσουν διαμερίσματα από τα… μπετά στη Σόφια πολλά νοικοκυριά

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονα ανοδική τροχιά έχουν επανέλθει οι τιμές στην αγορά κατοικίας της Βουλγαρίας, αρχής γενομένης από την πρωτεύουσα Σόφια, όπου οι αξίες αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τρίτου τριμήνου του 2015 προς το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για την ταχύτερη ετήσια αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,9%, έναντι αυξήσεων της τάξεως του 4,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 5,8% κατά το πρώτο τρίμηνο. Αντίστοιχα, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015. Στη Σόφια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως χάρις στις μεταχειρισμένες κατοικίες των οποίων οι αξίες ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 16,2% έναντι 10,5% των νεόδμητων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων έχουν ενθαρρύνει αρκετά νοικοκυριά στο να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων, ενώ αρκετοί εξ αυτών σπεύδουν να αγοράσουν διαμερίσματα από το στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή πριν ξεκινήσει η ανέγερση της οικοδομής, προκειμένου να εξασφαλίσουν χαμηλότερο τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή